Шанса да се код вас јави бруксизам, снажно шкрипање зубима током ноћи веће су уколико сте пушач, конзумирате алкохол или пак пијете превише кафе.

Фото: Профимедиа

 

 

Бруксизам је углавном повезан са стресом. Стрес може да изазове сталну бригу и размишљање, што може да утиче на тело и да изазове шкргут зубима док спавате - рекла је Пајал Бала, стоматолог. Целодневно шкрипање зубима може негативно утицати на опште здравље.

- Дуготрајно шкрипање зубима може да истроши глеђ на зубу и површини зуба, што би могло да доведе до повец́ане осетљивости и оштец́ења зуба - објашњава Пајал.

Како шкрипање зубима престаје?

Откријте основни узрок

- Као што смо већ рекли, бруксизам је обично узрокован стресом или тескобом, стога је важно пронаћи корен проблема - како бисте могли да га решите.

Испробајте вежбе опуштања мишића

Друга могућност је испробати вежбе опуштања мишића, које могу бити лично корисне ако током дана шкрипите зубима.

- Дакле, могу помоц́и одређени покрети уста и вилице и вежбе које је потребно урадити пре спавања да би се вилица опустила - каже Пајал.

Побољшајте хигијену спавања

Коначно, бруксизам би могао бити симптом лошег квалитета сна.

Ако проводите много времена испред екрана непосредно пре спавања, то би могло подсвесно да наруши квалитет сна што доводи до шкрипање зубима. Покушајте да искористите неколико сати пре спавања да се опустите, окупате, прочитате књигу и покушајте да се смирите - додаје она.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".