Објављујући ту одлуку на друштвеним мрежама, Денис Пушилин, шеф самопроглашене Доњецке Народне Републике, рекао је да је Русија пристала да обезбеди смештај за људе који одлазе и да жене, деца и стари треба да буду приоритет.

- Председник Украјине Владимир Зеленски ускоро ће издати наређење војсци да пређе у офанзиву, да спроведе план за инвазију на територију Доњецке и Луганске Народне Републике - рекао је шеф ДНР у хитном апелу становништву.

 

 

- Током гранатирања насеља ДНР могу бити угрожени животи и здравље грађана републике, напоменуо је Пушилин. Због тога је од данас, 18. фебруара, организован масовни централизовани одлазак становништва у Руску Федерацију. Пре свега, евакуацији подлежу жене, деца и стари- рекао је шеф ДПР.

Шеф ДПР је најавио договор са руководством РФ о смештању грађана републике у Ростовску област.

Вашингтон и његови савезници су изразили страх да би пораст насиља у региону могао да буде део руског изговора за инвазију на Украјину. Тензије су већ биле појачане због гомилања руске војске на граници са Украјином.

 

 

Русија, која пориче да је планирала напад, изразила је забринутост у петак због наглог повећања гранатирања у региону познатом као Донбас.

Неколико стотина хиљада људи планира да напусти Доњецку Народну Републику у руску област Ростов, наводи новинска агенција Интерфакс, позивајући се на извор у парламенту самопроглашене републике.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".