Неки од старих обичаја и тумачења, задржали су се и данас, па тако неки људи и даље верују да одређени знакови и симболи могу да предвиде будуће догађаје.

Сујеверје јенаслеђено веровање настало у нека друга времена најчешће зато што је људима било тешко да неке појаве објасне, али из чистог страха од непознатог. Међутим, данас се њима не треба водити, али тешко да ћете срести особу која ће бити срећна јер јој је црна мачка прешла пут.

Сујеверја које и данас имају армију поклоника су:

Бебино лице се скрива 40 дана након рођења

Фото: Профимедиа

 

Постоји сујеверје да странци не би требало да гледају лице новорођенчета у првих 40 дана. Наши преци су веровали да се на овај начин дете штити од лоших погледа, а и данас се практикује да се деца не изводе напоље током првих 40 дана због имунитета. То је ствар сујеверја, а не савет стручњака.

Не пролазите испод мердевина

Неки људи верују да пролазак испод мердевина које су постављене под оштрим углом привлачи негативне ствари у живот.

Фото: Профимедиа

 

Не враћајте се кући ако сте нешто заборавили

Сујеверни људи не препоручују повратак кући чак и ако сте заборавили важне ствари јер се верује да то доноси лошу срећу, а наводно, ако морате да се вратите, негативан ефекат ће ублажити то што ћете се погледати у огледало. 

Не бацајте смеће увече

Постоји старо сујеверје да се после заласка сунца ништа не избацује из куће, јер се нехотице можете ослободити позитивне енергије из вашег дома.

Црвени конац на руци

То раде они који верују да је црвени конац вид амајлије, да штити од невоља, нежељених догађаја и разних врста негативности.

Фото: Профимедиа

 

Да куцнем у дрво

Ово се ради како би се привукла срећа и збунили зли духови који би могли чути разговор. Раније се веровало да је дрвеће у стању да заштити од негативности.

Не ходајте путем који је прешла црна мачка

Ако црна мачка пређе нечији пут, сујеверни људи верују да туда не треба пролазити. То је зато што су ови кућни љубимци вековима били симбол несреће. На основу овога, сујеверни људи верују да ће сусрет са црном мачком резултирати невољама. Данас се такође верује да мачка може открити каква енергија влада у вашој кући.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".