Ова корекција прописа ће омогућити да се на техничком прегледу истовремено проверавају два четвороточкаша.

То значи да ће контролори у току дана моћи више возила да прегледају, што ће допринети снижавању цена и мањим гужвама. Подсетимо, Влада Србије је почетком фебруара прописала да се технички прегледи за путничке аутомобиле не могу наплаћивати скупље од 6.020 динара, нити јефтиније од 3.070.

Фото: Н.Скендерија

 

- Од 6. јула када је почела примена нових правила и снимања комплетног тока прегледа, успорен је читав процес, па провера једног возила траје од 45 до 50 минута - објашњава наш саговорник.

- Ово је разлог што МУП ради на изменама Правилника. То би требало да се заврши у наредних три до шест месеци, а онда се очекује и пад цене. Ако се за 50 до 60 одсто подигне фреквенција прегледаних возила, то значи и да ће се брже завршавати провера и да ће се смањити чекања.

Међутим, питање је да ли ће све ићи у планираном правцу. Како нам објашњавају у једној познатој агенцији за технички преглед у Београду, на нашем тржишту је велики дефицит контролора. То значи да ће бити тешко да се на каналима обезбеди довољан број радника за истовремену проверу исправности два возила.

- Ми већ два месеца тражимо контролора, плата није спорна, од тог посла може пристојно да се заради - објашњава Синиша Тодоровић, који прегледа исправност аутомобила.

- Разлог је недостатак кадрова са потребном стручном спремом и искуством. С друге стране, они који имају дозволе за управљање возилима за све категорије, радије одлазе као возачи у Словенију, јер им се то више исплати него да раде овде као контролори. Тамо добијају лиценце и могу да возе на простору читаве ЕУ.

Он каже да је на техничком прегледу ситуација иста од када је половином прошле године почела примена нових правила, велике су гужве и дуго се чека на термин. Раније је успевао да прегледа око 18 возила дневно, а сада 10 до 12. Код њих је, како наводи, увек све заузето више дана унапред. Возачи се не жале на цену, већ им је најважније да дођу до термина и да успешно заврше проверу.

Друштвеним мрежама круже примери незаконитог наплаћивања.

ПОЈЕДИНИ УЗИМАЈУ 300 ДИНАРА ЗА ОБРАЗАЦ

ПОЈЕДИНИ су се досетили како да доскоче одлуци Владе о максимално дозвољеној цени за проверу исправности возила од 6.020 динара, па су почели да наплаћују и 300 динара за обрасце. Један такав рачун ауто-центра из Панчева кружи друштвеним мрежама изазавајући многобројне коментаре. Њихов контролор нам није одговорио зашто имају и овај додатни намет.

Како каже, "управо се вратио са одмора и не зна о чему се ради".

На другим местима за технички преглед сазнајемо да је ово, вероватно, изоловани случај, јер се готово сви држе прописане цене и не наплаћују никакве обрасце.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".