Према једној од теорија, мушке кошуље су имале дугмад на десној страни јер је већина мушкараца мач држала у десној руци. По тој логици, лако и брзо би могли да раскопчају кошуљу левом руком, не испуштајући мач, како би брзо били спремни за двобој.

Фото: Профимедиа

 

Када је реч о дамама и њиховим кошуљама, верује се да су дугмићи стављени на леву страну јер је већина жена држала бебе у левој руци, како би им десна била слободна да обављају ствари по кући. Такође, могуће је да су дугмад на женским кошуљама стављена на леву страну, како би жене лакше и брже десном руком могле да раскопчају блузу и подоје децу.

Још једно могуће објашњење за то што су дугмад на различитим странама на мушкој и женској одећи датира из времена када су даме почеле да облаче оно што је до тада била традиционално мушка одећа. Од тада су, наводно, произвођачи одеће почели да стављају дугмиће на левој страни женске одеће, како би се разликовала од мушке.

Фото: Профимедиа

 

Мелани Мур, оснивачица бренда Elizabeth & Clarke који производи женске кошуље, има другачију теорију.

- Када су дугмад тек почела да се праве у 13. веку, била су веома скупа. Богате жене се тада нису облачиле саме, већ су их облачиле слушкиње. Пошто је већина људи деснорука, дугмад на левој страни су олакшавала ономе ко стоји наспрам њих да их лакше закопча. -

(Мондо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".