Произвођачи и радње мобилних телефона често "забораве" да информишу купце о правилном пуњену уређаја – јер им то једноставно не иде у прилог.

Батерије у нашим паметним телефонима имају ограничен животни век, а уколико их погрешно пунимо, настају озбиљни проблеми.

Већина људи телефон пуни током ноћи док спава, а то је заправо велика грешка, пише Бизнис Инсајдер.

Целоноћно пуњење телефона и остављање уређаја на пуњачу чак и када дође до 100 одсто напуњености никако није добро за батерију јер то убрзава процес њеног слабљења.

Ипак, неминовно је да ће батерија временом слабити, али ако наставите да пуните ваш телефон овако, њен просец слабљења ће се поприлично убрзати. Међутим, из Гугла тврде да је ово само једно застарело веровање и да ће паметни телефон сам зауставити процес пуњења када батерија дође до 100 одсто.

Како онда пунити телефон?

Литијум-јонска батерија најмање слаби ако је одржавате на 30 или 50 одсто напуњености. Самсунг и Епл се слажу да је батерију најбоље одржавати напуњену до 50 одсто јер ће то помоћи продужењу њеног животног века.

Ипак, већина корисника паметних уређаја нема могућност да батерију одржава на 30-50 одсто јер је већини потребно да она траје што дуже, поготово ако знају да неко време неће имати штекер у близини. Најбитније је да батерија не буде дуго 100 одсто пуна, па зато избегавајте да пуните уређај током ноћи.

(Бизнис Инсајдер)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".