Маме и тате у Србији често дају имена деци по животињама, и глумаца, певача, фудбалера, сматрајући да ће беба на почетку свог живота попримити карактеристике успешних и славних личности. То су уиглавном краћа и веома присутна имена.

Фото: Профимедиа

 

Међу најчуднија мушка имена спадајусе: Зека, Бисерко, Брусли, Грицко, Облак, Свиленко, Јоргован, Јасен, Омиљен, Едип, Рузвелт, Роналдо, Тарзан.

Међу најчуднијим женским именима убрајају се: Сјајна, Дуга, Лутка, Чајка, Победа, Свила, Видра, Богородица, Пепељуга, Одисеја, Палома, Бистра, Метка, Чарна, Мирођија и Ласта.

Имена која се ретко појављују су и Пламен, Правда, Жељица, али и Мргуд, Принсеза, Динарко и Рис. 


У последње време заступљен је и обичај да се деци дају страна имена, па тако имамо забележену Кијару, Зое, Евелин, Аделину и Белу, Александра Кристофера, Марију Магдалену, Богородица

Под утицајем западних трендова, родитељи се све више одлучују за имена која су популарна у Америци, као што су: Алекс, Ешли, Ким, Нора, Патрик, Ријана, Кити, Принц,  Шехерезада.

Тако међу ретка и необична имена спадају  Трифун, Доситеј, Макарије, Иконија или Недраж.

Прелепа стара српска имена која можете да дате својој деци су и  Храбар, Хвала, Лепша и Трен.  А да ли сте чули за Недру, Шару, Шеву, Шују, Лауша, Лугвицу, Ђјеву, Дулку, Дуду, Дрену, Дојну или Дивну?  Ово су само нека од имена  која са поносом носе ретки људи у Србији.

Традиционална имена су и Твртко, Лето, Зор, Зиман, Трсивук, Земљидраг, Траил, Лануш, Летигор и Небодар.

Да ли сте чули за неко од ових имена са списка?

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".