КИВИ је кинеско национално воће. Зову га и Јанг Тао. Мисионари су га почетком 20-ог века пренели на Нови Зеланд, а затим се проширио целим светом. На Новом Зеланду је киви добио име по истоименој птици с тог острва.
Киви је богат витаминима и хранљивим материјама, нарочито га треба конзумирати када када вребају прехладе и грип.
Благотворан
Киви зову и биљком вечне младости и здравља, јер садржи много витамина, минерала и других материја које благотворно делују на људски организам. Тако у 100 грама кивија има и до 300 милиграма витамина Ц, 174 милиграма витамина А, а садржи и велике количине витамина из групе Б. Осим тога има и доста калцијума, гвожђа, фосфора, магнезијума и других минерала.
Супервоће
Неки нутриционисти сматрају киви "супервоћем", јер поседује идеалну равнотежу између минималног броја калорија и максималног лековитог ефекта на организам. Захваљујући високовредним састојцима, ефикасан је у борби против респираторних инфекција, а осим тога јача имунитет, штити од прехладе, регулише крвни притисак, смањује ризик од настанка срчаних болести, можданог удара, тумора, а помаже и против главобоље и стреса. Такође, киви снижава холестерол, неутрализује слободне радикале и уклања токсине из организма. Препоручује се да киви конзумирате свакодневно, али не више од два комада, јер у противном може изазвати алергије.