Као специјални гост "ТВ Новости" далеке 1992, Џеј је новинарима открио како изгледа његов дан. Реч је о времену када је био на врхунцу славе. Иако је освојио публику, и постао звезда, никада се није понашао надмено, а о својој прошлости на улици отворено је говорио.

У тексту који можете прочитати у наставку налазе се занимљиви детаљи из студија, за време снимања албума, описано је како је певач тада проводио дане, а његову шаљивост и спремност на зафрканцију можда најбоље описује епизода у којој је присутнима демонстрирао своје умеће из дана када се бавио шибицарењем:

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

Брда папира исписана су у намери да се открије тајна успеха Џеја Рамадановског. Феномен звани Џеј мучио је дискографе, музичке стручњаке, али не и публику. Од 1987, када је на Месаму отпевао "Зар ја да ти бришем сузе", освојио је опште симпатије и наклоност. Тада му је за длаку измакла прва награда, што се као неко правило дешавало на свим манифестацијама и наредних година. Освајање награда је нешто чему Џеј није вичан. Оно што он уме, дато му је од Бога, он те особине не мистификује и зато и нема тајне његовог успеха. Довољно је провести извесно време у његовој близини, па осетити његов шарм, дружељубивост, радост и спремност на шалу, зафрканцију и причу. А песма, музикалност и остали таленти? Одговор лежи у причи са снимања Џејеве најновије плоче.

Када је отпевао једну "шпанску терцу", на ред је дошла песма која је морала баш народњачки да звучи. Тачније - цигански. Слушао је Џеј шта су то урадили и прокоментарисао:

- Ово не ваља ништа! Па, где су ти Цигани? Кад ми не требају стално су ту, а кад ми требају нигде их нема. Сви су збрисали у Беч!

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

Онда је настала потрага за виолинистом. Неће Џеј никакву синтетичку замену, хоће баш прави звук виолине. Бата Канда телефонира Добрици Васићу, објашњава о чему је реч, а овај одговара да је касно и да је уморан. Потом зове Фута - и прича се понавља. А онда на сцену ступа Џеј. Почиње да пева у слушалицу, да имитира звук хармонике, других инструмената, да би потом "одгудио" виолинску вратоломију како замишља тај део песме. Све то пропратио је шалама и симпатичним запомагањем, тако да Добри није имао шансе да одбије. По највећој киши се спремио и дошао у студио, јер Џеју није лако одолети. И таман кад су помислили да је све океј, да је посао окончан, Џеј забринуто упита: - Брате, а за кога ћемо да издамо ову плочу?

- За успомену - одговорише му присутни у глас.

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

Певао бих само баладе

- Када бих се ја питао, снимао бих само баладе. То ми највише лежи. Сада имам три такве песме... Слушај ово: "ветрови ме ломе, ја терам по своме, не чекај ме жено, не чекај ме доме! Ни на исток, ни на запад, на север ни југ, нигде, нигде, без тебе се вртим још у круг". Замисли кад тридесет хиљада људи на Маракани дигне руке уз овај рефрен, када све почне да гори, а Цвеле седи у првом реду као краљ!

Ова широка, стадионска песма, сигурно ће запалити Маракану, али и срца Џејове публике. Тај дуго најављивани концерт одржаће се, аок политичка ситуација то дозволи, у септембру. У плану су заправо три места - Ташмајдан, Сајам (у случају кише) и Маракана. Али, до избора правог места има још времена. Бане и Рама (у шали их као извршне продуцента зову Бананарама) раде пуном паром. Послова на претек, али тако је и са Џејом. Код куће је редак гост. Дневни боравак ове тројке је Клуб Полет. Ту су сваког дана у подне. Преподневни обилазак кафића обухвата и "Регину" и "Аркаду". Џеј је стално окружен пријатељима из живота пре славе. Код њега се ништа није променило. Да би нам то и илустровао прихватио је да одржи кратак курс из шибицарења. Бане је спремно скокнуо до трафике и купио - четири кутије шибица! То је изазвало салве смеха, јер је познато да је за игру са шибицама потребно вртети три кутије. Џеј узима куглицу, премеће је спретно, а онда ауторки текста упућује комплимент:

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

- Кизо, ти би била одличан фолирант, видиш да се већ скупљају цаве!

Шанса да се и тако нешто заради пропуштена је, јер је то била само мала вежба уприличена због сликања. Џеј је иначе био у одличној форми, брзину није изгубио, а није заборавио ни текст који при том говори наизменично на немачком и италијанском. Светски човек!

Ноћни програм Џејовог друштва су ресторани "Боеми" и "Театротека". Међу бројним пријатељима и сарадницима упознајемо и младу певачицу Сандру, која однедавно гостује са Џејом. Она је постала Бренина замена, јер уместо ње пева "Љубавне играрије". Џеј је хвали да ради одлично и да јој успех свакако предстоји. Кад он то каже, онда не треба да сумњамо. Џеј иначе, као и увек, радо говори о својој породици. Када се пирча о лепоти, његова жена Нада је наравно на првом месту. Ћеркица Ана је по обичају причљива и неодољива, покупила је све најбоље особине маме и тате. Да ли је потребно нагласити да нема пословне среће, уколико срећа не постоји и у породици?

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u "TV Novostima", 15. јула 1992. godine. *

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".