Ако би постојало место где би се скупљали највећи песници, уметници, сликари, књижевници и тако даље то би онда била кафана "Дарданели". 

Први власник кафане, за којег се засигурно зна је био Афиф-бег и то средином 19. века. Самом рејтингу кафане допринело је и Народно позориште које се налазило у њеној близини, иако изграђено давне 1868. године, много пре Дарданела. 

Фото: Википедија

 

Неки од сталних гостију ове култне кафане били су: Ђура Јакшић, Милован Глишић, Владе Јовановић, Стеван Сремац, Јанко Веселиновић, Војислав Илић и многи други.

Фото: Википедија

 

                                (кафана Дарданели 1880. године)

Кафана "Дарданели", важила за прво стециште боема, која је срушена 1901 године, па су, када је донета одлука о њеном рушењу због тога настали и прави протести. Касније се, по боемији прочула "Позоришна касина", смештена у близини Народног позоришта, да би се тек крајем 19. века боеми преселили у Скадарлију.

Кафана је срушена 1901. да би се на њеном месту саградила зграда Управе фондова (Државна хипотекарна банка), зграда данашњег Народног музеја.

Фото: Википедија

 

               (Народно позориште, изглед од 1895. до 1914. године)

Велико рушење "Дарданела" је била скоро "општа народна жалост". Неколико генерација сакупљало се око рушевина са саучешћем посматрајући како гомила камена, цигле и праха претрпава њихове најраније и најмилије успомене. И новине су тадање забележиле рушење "Дарданела", као један од догађаја из живота наше престонице. На дан-два пре но што ће се порушити, гости су довели фотографа да слика "Дарданеле". 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".