Многи пацијенти који су прележали корону имају и даље проблеме са умором и малаксалошћу, али и симптоме везане за рад плућа. Докторка Маја Омчикус, пулмолошкиња Универзитетског клиничког центра Србије, објаснила је који прегледи плућа се раде након прележане короне.

Постковид компликација има много и неке су врло дуготрајне, а уколико осетите проблеме са плућима, ево када се ради рендген, а када скенер плућа.

Пулмолозима је довољно да ураде контролни рендгенски снимак плућа две недеље након прележане болести, и да снимак буде бољи него што је био иницијални код пацијента, објаснила је она. Скенер грудног коша ради се најраније 12 недеља након прележане короне, рекла је она и подвукла једну важну ствар.

- Сваки пацијент је индивидуалан и сваког процењујемо појединачно, наравно. Ово су оквирна времена за тестове, али лекари ће проценити када је пацијенту право време за ове анализе- рекла је она.

Ако су пацијенти имали тежи облик болести, провериће им се и капацитет плућа и могућност преношења кисеоника кроз крвоток. У постковиду се најчешће као компликације јављају плућна емболија, фиброза плућа и гљивична инфекција.

- Нама је трећи проблем релативно нов, сада има више гљивичних инфекција плућа него раније. Углавном су се дешавале код хематолошких пацијената и код оштећења имунских система, али су сада чешће као компликација током, или након акутне фазе болести- рекла је докторка.

Гљивичне инфекције се не очекују код пацијената који су имали блажи облик болести, али се могу јавити код оних који су имали тежу форму. Симптоми гљивичне инфекције плућа подсећају на упалу плућа, због чега је важно урадити дијагностику да би се одредила и терапија.

Симптоми гљивичне инфекције плућа су:

- Кратак дах

- Проблеми са дисањем
- Повишена температура
- Кашаљ
- Искашљавање сукрвице

(Мондо)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".