Mnogi pacijenti koji su preležali koronu imaju i dalje probleme sa umorom i malaksalošću, ali i simptome vezane za rad pluća. Doktorka Maja Omčikus, pulmološkinja Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, objasnila je koji pregledi pluća se rade nakon preležane korone.

Postkovid komplikacija ima mnogo i neke su vrlo dugotrajne, a ukoliko osetite probleme sa plućima, evo kada se radi rendgen, a kada skener pluća.

Pulmolozima je dovoljno da urade kontrolni rendgenski snimak pluća dve nedelje nakon preležane bolesti, i da snimak bude bolji nego što je bio inicijalni kod pacijenta, objasnila je ona. Skener grudnog koša radi se najranije 12 nedelja nakon preležane korone, rekla je ona i podvukla jednu važnu stvar.

- Svaki pacijent je individualan i svakog procenjujemo pojedinačno, naravno. Ovo su okvirna vremena za testove, ali lekari će proceniti kada je pacijentu pravo vreme za ove analize- rekla je ona.

Ako su pacijenti imali teži oblik bolesti, proveriće im se i kapacitet pluća i mogućnost prenošenja kiseonika kroz krvotok. U postkovidu se najčešće kao komplikacije javljaju plućna embolija, fibroza pluća i gljivična infekcija.

- Nama je treći problem relativno nov, sada ima više gljivičnih infekcija pluća nego ranije. Uglavnom su se dešavale kod hematoloških pacijenata i kod oštećenja imunskih sistema, ali su sada češće kao komplikacija tokom, ili nakon akutne faze bolesti- rekla je doktorka.

Gljivične infekcije se ne očekuju kod pacijenata koji su imali blaži oblik bolesti, ali se mogu javiti kod onih koji su imali težu formu. Simptomi gljivične infekcije pluća podsećaju na upalu pluća, zbog čega je važno uraditi dijagnostiku da bi se odredila i terapija.

Simptomi gljivične infekcije pluća su:

- Kratak dah

- Problemi sa disanjem
- Povišena temperatura
- Kašalj
- Iskašljavanje sukrvice

(Mondo)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".