Почетак дана обележило је ведро време, са умереним мразом, а такав случај ће бити до среде, када ће температура кренути са растом, показују подаци Републичког хидрометеоролошког завода.

- Током јутра ведро уз слаб и умерен мраз. Слаб мраз очекује се понегде и сутра ујутру, док ће од среде (23. марта) јутарња и дневна температура бити у порасту, па се слаб мраз очекује само у приземљу - истиче се у најави временске прогнозе.

- Од среде са постављањем језгра антициклона над наш део Европе следи период претежно сунчаног и осетно топлијег времена уз праве пролећне температуре - наводи Чубрило.

Фото: Танјуг

 

 

Метеоролог говори да ће текући месец бити претежно сув и сунчан, међутим, почетак априла може нам донети промену времена, те су могуће падавине и захлађење.

- Све до око 30. 3. би требало да се задржи претежно сунчано и топло, право пролећно време. После 29. 3. модели симулирају грађење јаког и пространог антициклона у ширем простору Гренланда, Исланда, околине Северног пола и северног дела Сибира. То би могао бити тропосферни одговор на коначан крај поларног вртлога за ову зиму који се очекује за неколико дана као последица новог, умереног загревања стратосфере.

- Око 31. 3. ка нама би са Атлантика могао почети надирати влажан и нестабилан ваздух, испред којег би доминирало јужно струјање, док би западну, северну, северозападну и део средишње Европе могао захватити хладан ваздух. Овакве ситуације су тешке за моделирање јер и најмањи помак у односу баричких система мења границу топлог и хладног ваздуха, али су за нас потенцијално богате падавинама јер се на граници топлог и хладног ваздуха знају ређати секундарне циклонске активности. То би нас после 30. 3. могло увести у период знатно богатији падавинама, а како ће се температура понашати још није могуће дефинисати - рекао је он.

У нашој земљи данас се очекује температура од 8 до 12 степени, праћено уз сунчане интервале. До 28. марта, очекује се углавном сунчано и стабилно време, док је на југоистоку земље могуће умерено облачно, али без падавина.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".