Тог 28.5.1903. догодио се један од најстрашнијих догађаја у српској историји који је свима познат. У ноћи 28.на 29. догодило се убиство краља Александра Обреновића и краљице Драге у народу познат као "Мајски преврат".

Припадници озлоглашене "Црне руке" ушли су у комплекс дворца и извршили чин убиства те бацили лешеве краљевског брачног пара са терасе Старог конака.

Фото: Јутјуб принтскрин/Lazar N

 

Након успелог "преврата" дошло је до смене династије те су на чело Србије стали Карађорђевићи. Многи бивши завереници су добили унапређење, некима је и суђено у току Солунског процеса када су и погубљени (попут Аписа).

На историчарима су остављена разматрања о томе да ли би и припадници нове династије исто прошли да је Црна рука остала на слободи. Како су године пролазиле у склопу са државним и политичким превирањима тако је и одлучено да се Стари конак потпуно сруши и да се затре сваки траг на страшне догађаје из српске историје.

Фото: Јутјуб принтскрин/Lazar N

 

Стари двор је добио нову сврху, док му је са супротне стране придодат и Нови двор у којем је било главно седиште Александра Првог Карађорђевића (данашња зграда Председништва Србије).

Године су учинили своје те је место (на којем је извршен атентат) замењено парком намењеним грађанима што је у преводу значило да су се старе капије двора напокон "отвориле" за јавност и нестале заувек у ходницима историје.

Фото: Принтскрин/Google Earth

 

На последњој фотографији можемо да видимо данашњи изглед дворског комплекса који је остао ускраћен за обележје места на којем је убијен последњи краљ династије Обреновић и његова супруга краљица Драга.

Такође и треба додати да је најављен и споменик краљу Александру Првом Карађорђевићу између Старог и Новог дворског коплекса не тако далеко од места на којем је извршен Мајски преврат.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".