Од злокобних истраживачких пројеката до здравствених прикривања, доносимо вам осам примера у историји који звуче тако невероватно као да су смишљени од стране теоретичара завера:

1. ЦИА је заиста експериментисала са контролом ума и психоделичним дрогама

Централна обавештајна агенција (ЦИА) просто израња на површину многих теорија завера, али такав углед није сасвим незаслужен. Радови објављени седамдесетих година отркивају да се тајна служба заиста бавила контролом ума, психолошким мучењем, зрачењем и терапијом електричних шокова у низу студија о промени понашања познатог као пројекат МК-Ултра.

Више од 150 експеримената одвило се између 1953. и 1964. године, од којих су многи укључивали давање дроге америчким грађанима без њиховог знања и пристанка, и без медицинског надзора. Циљ овог истраживања је био да се резвију технике и материјали за борбу против Совјетског Савеза и њихових савезника.

Али су ствари постале злокобније. Тадашњи директор Централне обавештајне агенције Ричард Хелмс, је наредио уништавање свих записа који се односе на МК-Ултра 1973. године, што значи да није остало довољно доказа о опаким активностима обавештајних служби. Зна се да су истраживачи одговорни за најмање јенду хоспитализацију и двоје мртвих, али права истина је вероватно много гора.

Фото: Танјуг/АП

 

2. Политичари и индустријски лидери су намерно доводили јавност у заблуду о здравственим ризицима везаним за пушење

Коришћење цигарета повећава ризик од срчаног и можданог удара, неплодности и читаве групе кацнера. Али у ранијим данима, велике компаније су чиниле све што су могле коко би убедиле купце да цигарете нису лоше по њих. Чак су покушали да убеде јавност да је пушење здраво. 

Дуванске компаније су биле главни лобисти и великодушни донатори политичким кампањама. У суштини, они су потплаћивале политичаре и друге на моћним позицијама, док су одбацивали ризик по здравље тврдећи да је сам ризик неизвестан. Тек деведесетих година - када су докази против пушења били неоспорни - компаније су почеле да признају да постоји здравствени ризик везан за пушење цигарета.

У 2006. години, након седмогодишње парнице, судија Гладис Е. Кеслер је установила да су дуванске компаније криве за заверу, након што су "потиснули истраживање, уништили документе и манипулисали употребом никотина како би повећали и продужили зависност".

3. Иста ствар се десила и са шећером

Индустрија шећера је такође провела године скривања података и подмићивања научника како би задржали непожељна истраживања испод покривача. 

У 2016. години, чланак објављен у интерној медицини ЈАМА, открио је да је шећерна индустрија финансирала истраживања у шездесетим прекривајући ризике везане за конзумирање шећера. 

4. Влада Сједињених Држава је заиста финансирала истраживања неиндетификованих летећих објеката

Прошле године Пентагон је потврдио да је влада Сједињених Држава истраживала ваздушно-космичке претње, или неиндетификоване летеће објекте (НЛО).

У периоду између 2008. и 2011. године, напредни програм за индетификацију ваздушно-космичких претњи је примио близу 22 милиона долара, што, искрено, није велико парче годишњег буџета Министарства одбране од 600 милијарди долара. На крају крајева, истраживачи нису ништа пронашли и програм је угашен - барем тако званичници кажу.

Фото: Танјуг/АП

 

5. Сједињене Државе су запошљавале нацистичке научнике након Другог светског рата

Око 1600 нацистичких научника је послато да ради у Сједињеним Државама након пораза Немачке у Другом светском рату. Програм, под називомо Операција спајалица, био је изложен у медијима 1946. године.

Неки од ових научника су били умешани у пројекат МК-Ултра. Један од њих, Вернер фон Браун, постављен је на позицију директора америчког Астрономског пројекта. Био је у великој мери укључен у слетање на Месец и у развој ракете Јупитер-Ц, употребљене за лансирање првог америчког сателита. Пре тога је био умешан у ракетни програм В-2, где је користио и затворенике из концетрационих логора као испомоћ. 

6. Вода, на неки начин, утиче на пол жаба

Документ из 2010. године са Универзитета у Калифорнији, утврдио је да је једна од десет мушких жаба изложена астразину, уобичајеном пестициду, преко којег доживљавају хормонску неравнотежу која их ефикасно претвара у женке. Они поизводе естоген, паре се са мужјацима, чак и лежу јаја. Недавно су студије показале да хемикалије пронађене у приградским језерима, такође, могу утицати на пол жаба.

7. Служба за јавно здавље је посматрала како тамнопути људи непотребно умиру од сифилиса, у име науке

Сифилис је гадна болест која, ако се не лечи, може довести до слепила, парализе, чак и до смрти, а пре открића пеницилина није било лека.

Научна студија сифилиса у Тускегеју је отпочела 1932. године, када је изабрано 600 мушкараца за истраживање. Од њих је 399 имало сифилис. Људи су били преварени и речено им је да ће добити терапију за "лошу крв", коју нису ни примили.

Да ствар буде још грђа, истраживачи су наставили са експериментом и након што је пеницилин прихваћен третман за сифилис 1945. године. Експеримент, који је првобитно био предвиђен да траје шест месеци, трајао је 40 година. Из неког разлога доктори су одлучили да је у интересу медицине да посматрају како људи умиру спором и болном смрћу. 

8. Влада Сједињених Држава је намерно затровала залихе алкохола

Политичари су увели прохибицију 1920. године како би сузбили националну навику за испијање алкохола, али се илегална припрема и продаја алкохола још више проширила. Сам закон није могао да промени навике људи, тако да је влада Сједињених Држава дошла до једне злокобне идеје - затровати илегалне залихе пића.

Фото: Профимедиа

 

Да би ово урадила, влада је средином двадесетих година почела да додаје токсине, као што су бензен и жива, у алкохолна пића. Међутим, најсмртоноснија супстанца била је метанол, који се обично налази у индустриским производима као што је гориво. Испијање ових супстанци може да изазове, парализу, слепило, чак и смрт. Процењује се да је укупно 10.000 људи умрло због овог владиног моралног рата.

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".