Одређено је да ће од 276 чланова и заменика чланова половина припасти СНС-у, док ће СПС имати 48 чланова, ПУПС 18, СВМ 18, ЈС 17, СДПС 14, СДА 12 и СПП 11 чланова.

Председник РИК Владимир Димиртијевић рекао је да ће странке имена чланова достављати општинским изборним комисијама до сутра у поноћ, док ће чланови и заменици чланова у проширеним саставима бирачких одбора бити именовани до 30. марта.

На вечерашњој седници Александар Илић овлашћен је за координатора РИК-а за Браничевски управни округ, а Горан Милић за Борски округ.

Чланови РИК-а су разрешили Вељка Поповића функције члана Изборне комисије за Нови Пазар и Александра Петровића из изборне комисије Кучева, а након што су они поднели оставке. Разрешен је и Марио Хабрил из ОИК Инђија, који је кандидат за посланика на листи Заветника.

РИК је именовао Даријана Трикића за члана ОИК Кучево, Жарка Саватића за члана ОИК Осечина и НИколу Гошевца у ОИК Нови Пазар.

Члан РИК-а Владимир Тодорић затражио је потврду медијских навода да је Општина Нови Београд на упит РИК-а одговорила како није оверила ни један потпис подршке изборној листи Милена Павловић Србиза, напоменувши да је то кривично дело.

Димитријевић је одговорио да је званична информација о томе затражена, али да одговор још није стигао.

Члан РИК-а Мирослав Арсић затражио је проверу медијских написа о томе да постоје проблеми са спровођењем избора у Великој Британији због наводног тога што једном од чланова изборне комисије која треба да спроведе изборе у Британији није одобрена виза, али је Димитријевић казао да ни о томе нема званичне информације.

Он је замолио координаторе РИК-а у окрузима који су вишејезичне средине да подсете општинске изборне комисије на обавезу да попуне записнике о одржаним изборима и на језицима мањина.

Димитријевић је рекао и да је изборни материјал отпремљен у Министарство спољних послова како би био послат у 34 стране државе у којима ће се наши држављани изјаснити на 77 бирачких места.

Заменик секретара РИК-а Бојан Пудар обавестио је чланове да је јуче почела онлајн обука чланова бирачких одбора преко линка на сајту РИК-а.

Навео је да тај вид обуке садржи лекције са видео материјалом, као и мини тест знања који не дозвољава да се пређе на наредну лекцију уколико није успешно решен.

Пудар је додао да је уз то дат и пример правилно попуњеног обрасца записника о спроведеним изборима са упутством како се попуњава.

Рекао је и да су од суботе почеле класичне обуке чланова бирачких одбора по општинама, које држе инструктири са сертификатом РИК-а.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".