Подсећамо, цена литра евро дизела биће до данас до 15 часова 198 динара, а бензина 176,05 динара.

Влада је пре три недеље донела нову уредбу којом су успостављене нове цене горива на бензинским пумпама широм Србије. Како гласи, одлука ће трајати месец дана, до 11. априла, и до тада ће се нови ценовник формирати сваког петка у 15 часова.

У преводу данас од 15 часова, гориво плаћамо по новим ценама, и оне ће важити до наредног петка до 15 часова. Тада на снагу ступа нови ценовник.

Хоће ли након 11. априла, уредба која ограничава цену деривата бити продужена, или ће цену горива одређивати тржиште за сада није познато.

Уредба се односи само на нафтне деривате евро дизел и бензин евро премијум БМБ 95.

За пољопривреднике на НИС- овим пумпама до 11. априла остаје цена од 179 динара за евродизел. Њима је дозвољено и да 60 литара сипају у канистер.

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, више пута је поновио да цена нафте у Србији зависи од оне у свету, али и да преливање поскупљења односно ниже цене нафте са берзе на Србију, није аутоматско.

Мићовић каже и да је важно да се што пре изађе из садашње ситуације одређивања цена и да се препусти да тржиште формира део цене који се тиче тржишта, а да држава одређује део цене који се тиче дажбина.

 

Барел данас 107 долара

Цена нафте на светским берзама пада и данас. Вредност барела на лондонском тржишту данас је око 107 долара, што представља пад од 4 одсто у односу на јуче. Пр тачно седам дана барел је коштао 119 долара.

Додатна добра вест јесте да је амерички председник Џо Бајден јутрос наложио пуштање милион барела нафте дневно из стратешких резерви у наредних шест месеци.

Бајден је рекао да ће нафтне компаније које не црпе нафту из неискоришћених извора морати да производе нафту или ће морати да плате за своју пасивност.

Када је Бајден пре неки дан најавио овакву могућност цена нафте је аутоматски почела да пада.

(Блиц)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".