Курт Кобејн је засигурно пробудио и променио рок сцену деведесетих. Када је основао Нирвану, ни сам није слутио да ће постати једна од највећих личности гранџ музике свих времена и уједнако члан фамозне групе "27".

Са Нирваном објављује три студијска албума: "Bleach", "Nevermind" и "In Utero". Други албум га је потпуно "лансирао" у звезде јер је носио многе комерцијалне хитове као што су ""Smells Like Teen Spirit", "In Bloom", "Come as You Are" и "Lithium". Након овог албума Нирвана осваја многобројне награде као и прва места на многобројним ТОП листама. Постаје озбиљна конкуренција тадашњим великим рок саставима као што су Ганс ен’ роузиз.

По многима, Нирвана свој врхунац достиже чувеним албумом "MTV Unplugged in New York" који се сматра једним од најбоље уживо одсвираних албума икада.

Ипак, ова лепша страна животне приче прослављеног певача није дуго трајала. Проблеми са дрогом и разни скандали пратили су Кобејна до тог кобног 5. априла 1994 године када су га пронашли мртвог у његовој кући. И сам начин на који је извршио самоубиство завијен је велом мистерије око којег су се годинама причале разне приче.

Такође,својим самоубиством Курт Кобејн се уписао у чувени "Клуб 27" чији чланови су Џими Морисон, Џенис Џоплин, Џими Хендрикс као и Ејми Вајнхаус. Кобејнова музика остала је слушана и вечна што је најбољи доказ и одраз њеног квалитета.

У Кобејновом родном граду је 2005. године подигнут знак спомена на коме пише „Welcome to Aberdeen - Come As You Are”. Подигла га је Меморијална Комисија Курта Кобејна, основана маја 2004.

С обзиром да Кобејн нема гроб, многи обожаваоци Нирване сваке године на датум његове смрти, посете Вирета парк, који се налази у близини његовог бившег дома.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".