Каже се да слика говори више од хиљаду речи. Али у доба интернета, понекад је потребно мало више од слике да би се дошло до истине. Иако су фотографије "Принцезе Каџар" виралне последњих неколико година, права прича о овој бркатој принцези је мало другачија.

Објаве на друштвеним мрежама тврде да је она била оличење лепоте свог времена, а у неким описима стоји да се чак "тринаест мушкараца убило" јер их је одбила. Да ли су те приче истините?

Последњих неколико година интернетом су кружиле бројне фотографије ове принцезе. Ове постови, који имају хиљаде лајкова и дељења, често прати један наратив. На пример, објава на Фејсбуку из 2017. године, са преко 100.000 лајкова, каже: "Упознајте принцезу Каџар! Она је била симбол лепоте у Персији (Иран),13 младића се убило јер их је она одбила". Још један пост са скоро 10.000 лајкова из 2020. године, нуди сличну верзију приче, објашњавајући: "Принцеза Каџар је сматрана симболом лепоте у Персији током раних 1900-их. Толико да се укупно 13 младића убило јер је одбила њихову љубав."

Али истина иза ових постова је мало компликованија него што се на први поглед чини. За почетак, ове фотографије приказују две различите персијске принцезе, а не једну. Истина је да су обе жене су биле принцезе током персијске династије Каџар, која је владала од 1789. до 1925. године.

Викторија Ван Орден Мартинез са шведског Универзитета Линкепинг, објашњава које тврдње су погрешне у овом посту који је "запалио" интернет.

За почетак, фотографије приказују две полусестре, а не једну жену. Мартинез објашњава да постови приказују принцезу Фатемех Канум Есмет ал-Давлах, рођену 1855. године и принцезу Захру Канум Таџ ал-Салтанех, рођену 1884. године. Обе су биле принцезе током 19. века, ћерке Насер ал-Дин Шаха Каџара. Шах је од младости обожавао да фотографише, због чега постоји толико фотографија сестара. Уживао је у фотографисању свог харема, као и своје мачке.

Обе жене су ступиле у брак веома младе и вероватно, осим својих рођака, нису упознаје ниједног другог мушкарца - све до брака. Због тога је тврдња да се због једне од њих убило тринаест мукараца, мало вероватна.

Оно што је најбитније, обе жене су живеле много богатије и узбудљивије животе него што сугеришу ови постови.

Друга ћерка Насер ал-Дина, Есмат ал-Довлех се удала када је имала око 11 година. Од француског тутора је научила да свира клавир и везе, а угостила многобројне жене европских дипломата које су долазиле да виде њеног оца.

Њана млађа полусестра, Таџ ал-Салтанех, била је дванаеста ћерка свог оца. Таџ ал-Салтанех је постала позната као једна од првих феминисткиња и била је талентована списатељица. Први пут су је удали са само 10 година. Таџ ал-Салтанех се развела од два мужа и написала је мемоаре "Круна бола: Мемоари персијске принцезе од харема до модерног доба".

"Авај!", написала је она. "Персијске жене су изоловане од људи и сврстане заједно са стоком и животињама. Живе цео живот у очају у затвору, сломљене под теретом горких идеала."

Жене са брковима и мушкарци без браде

У постовима о принцези Каџар има и истине о лепоти персијских жена у 19. веку. У многим постовима који описују "принцезу Каџар", нагласак је стављен на њене бркове. Бркови на женама су се заиста сматрали привлачним у Персији током 19. века.

Историчарка са Харварда Афсанех Наџмабади написала је читаву књигу о теми под називом "Жене са брковима и мушкарци без браде: Род и сексуалне анксиозности иранске модерне".

У својој књизи Наџмабади описује како су код мушкарца и жена у Персији 19. века постојали одређени стандарди лепоте. Жене су цениле своје густе обрве и длаке изнад усана, до те мере да су их понекад фарбале. Исто тако, голобради мушкарци са "нежним" цртама су сматрани веома привлачним. Ови стандарди лепоте, објашњава Наџмабад, почели су да се мењају како су Персијанци почели више да путују Европом. Тада су почели да се прилагођавају европским стандардима лепоте.

Као такви, вирални постови о "принцези Каџар" нису потпуно погрешни. Стандарди лепоте у Персији били су другачији него данас, а жене приказане на овим објавама биле су њихово оличење. Није било "принцезе Каџар" - али постојале су принцеза Фатемех Канум и принцеза Захра Канум. Међутим, међутим, није било тринаест удварача.

Заиста, иако су ове две жене отелотвориле стандарде лепоте свог времена, оне су такође биле много, много више од свог изгледа. Једна је била поносна ћерка шаха која је гостила његове важне посетиоце; док је друга била жена испред свог времена која је имала много тога да каже о феминизму и персијском друштву.

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".