Лукић је сахрањен у петак на Новом гробљу у Београду.

Иначе, за живота, он је, према последњој жељи своје партнерке, након њене смрти, основао фондацију с њеним именом, која ће помагати младим ствараоцима и развоју културе.

Мирослав је био господин старог кова. Пре прензије радио је као економиста и управљао је једним огромним југословенским предузећем. На његовим плећима лежало је завештање које је кроз своје обимно дело, али и читавим својим животом, будућим генерацијама оставила Ружица Сокић. Фондација коју је основао требало би да на годишњем нивоу додељује награде младим талентима из свих области драмских уметности. То је управо оно што би Ружица желела и од њега и од себе.

- Само да ме не заборавиш - биле су последње речи диве југословенског глумишта Ружице Сокић које је упутила супругу Мирославу Лукићу на самрти. Са сузама у очима ове речи пренео је медијима.

Фото: Н.Фифић

 

 

- Трудим се да је не заборавим. Само се трудим. Ваљда сам успео. Желим да то остане и после мене. Од близу 60 година њеног уметничког живота, провео сам с њом половину и био активан сведок лепоте и робовања глумачком позиву. Глумци носе судбину да су брже заборављени, због генерацијских промена, него други уметници који остављају материјална дела. Зато сам одлучио да потпомогнем потребу трајног сећања на велику Ружицу Сокић, тако што ћу формирати фондацију чији ће циљ бити потпомагање развоју позоришне и филмске уметности, путем подршке и помоћи појединим уметницима или програмима земље Србије - говорио је Лукић за Курир.

Ружица Сокић је, поред матичних, играла на више београдских сцена у више од 80 позоришних представа. Глумачку славу своје земље преносила је поносно и достојанствено у више европских главних градова, у Русији (Москва, Петроград), САД (Њујорк, Лос Анђелес, Ридшвуд, Патерсон), Мексику, Ширасу, Персеполису... Истакла се као тумач лирских, комичних и трагикомичних улога, нарочито у савременом репертоару домаћих драматичара и страним делима авангарде и модерне драматургије.

Фото: П. Митић

 

 

Ружица Сокић се огледала и као писац. Њена књига Страст за летењем, 2010, у издању Лагуне, доживела је више издања.

Фондација је 2015. године установила Годишњу награду "Ружица Сокић", која се додељује младим перспективним драмским уметницима за изузетан допринос уметности, позоришту, филму, радију и телевизији. Награду чини Повеља и новчани износ. Награда се додељује на Дан фондације, 14. децембра, односно током Омажа посвећеног Ружици Сокић. До сада је додељено пет награда, међутим, 2020. и ове 2021. године, пандемија је осујетила организовање свечаности доделу годишње награде.

Удружење Адлигат и Фондација Ружице Сокић потписали су протокол о сарадњи, тако да ће у будућности заједно чувати сећање на лик и дело славне уметнице. Ружица има још један легат при Кинотеци.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".