Како се наводи у објави украјинског шефа државе, Медведчук је ухапшен у специјалној операцији коју је извела украјинска Служба безбедности (СБУ).

Медведчукова биографија је свестрана: Био је дописни члан Академије еколошких наука Украјине, члан Академије економских наука Украјине, члан Савета за националну безбедност и одбрану Украјине (2002-2005) и шеф администрације бившег председника Украјине Леонида Кучме (2002-2005).

Словио је за противника Евромајдана 2014, сматрајући прозападни курс Украјине погрешним.

На чело евроскептичне странке "Опозициона платформа - за живот" стао је 2018. Рад странке забрањен је по избијању рата у Украјини, због оптужби за повезаност са Русијом. 

У украјинској јавности Медведчука прати глас да заступа проруске интересе и да представља експозитуру Москве. Но, према тврдњама руских медија, Путин га је описао као "украјинског националисту", иако Медведчук тврди да је шеф Кремља његов кум.

-Моја породица и ја смо поносни што је Путин пристао да буде кум на крштењу мој ћерке- рекао је својевремено. И руски и западни медији наглашавали су кумство двојице политичара.

Медведчук је одбацивао проруско етикетирање, истакавши да заступа "обичне Украјинце".

Ипак, октобра прошле године оптужен је за велеиздају и финансирање терористичких активности куповином угља из самопроглашених Доњецке и Луганске народне републике.

Од маја 2021. Медведчук се налазио у кућном притвору, одакле је према наводима украјинске полиције побегао 28. фебруара, четири дана по избијању рата у Украјини.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".