Пекинг је окривио америчку делегацију, коју је предводио Роберт Менендез, председник Одбора за спољне послове Сената, за подизање тензија "провокативном" посетом Тајвану, који Кина сматра својом територијом, преноси Ројтерс.

У јучерашњем саопштењу тајванско министарство спољних послова осудило је „некооперативну и бесмислену“ реакцију Кине на посету америчких конгресмена, прву ове године, наводи британска агенција.

- Претња силом од стране тоталитарне владе Комунистичке партије Кине само ће додатно ојачати вољу тајванског народа да брани слободу и демократију, а такође ће увећати подршку демократском Тајвану од САД и још више демократских партнера - наводи се у саопштењу.

Двостраначка група од шест сенатора стигла је у дводневну ненајављену посету Тајавану 14. априла.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Кина је 15. априла извела војне вежбе око Тајвана, а кинеска војска послала је фрегате, бомбардере и борбене авионе у Источно кинеско море и област око Тајвана, саопштила је источна команда Народне ослободилачке армије Кине у тренутку када су сенатори одржавали конференцију за новинаре у Тајпеју.

- Ова операција је одговор на недавно често објављивање погрешних сигнала од стране Сједињених Држава о питању Тајвана - наведено је у саопштењу Пекинга без помињања посете делегације САД, преноси Ројтерс.

Кинеско министарство одбране је у одвојеном саопштењу навело да је посета САД била „намерно провокативна“ и да је "довела до даље ескалације тензија у Тајванском мореузу".

Фото: Танјуг/АП

 

 

Тајван је чест извор напетости између Пекинга и Вашингтона, а помињање Тајвана као "државе", су неприхватљиви за Пекинг, који одбацује сваку сугестију о суверености острва које сматра једном од својих провинција.

САД немају формалне дипломатске односе са Тајваном, али су његов најважнији међународни спонзор и добављач оружја, наводи британска агенција.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".