Peking je okrivio američku delegaciju, koju je predvodio Robert Menendez, predsednik Odbora za spoljne poslove Senata, za podizanje tenzija "provokativnom" posetom Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom, prenosi Rojters.

U jučerašnjem saopštenju tajvansko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je „nekooperativnu i besmislenu“ reakciju Kine na posetu američkih kongresmena, prvu ove godine, navodi britanska agencija.

- Pretnja silom od strane totalitarne vlade Komunističke partije Kine samo će dodatno ojačati volju tajvanskog naroda da brani slobodu i demokratiju, a takođe će uvećati podršku demokratskom Tajvanu od SAD i još više demokratskih partnera - navodi se u saopštenju.

Dvostranačka grupa od šest senatora stigla je u dvodnevnu nenajavljenu posetu Tajavanu 14. aprila.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Kina je 15. aprila izvela vojne vežbe oko Tajvana, a kineska vojska poslala je fregate, bombardere i borbene avione u Istočno kinesko more i oblast oko Tajvana, saopštila je istočna komanda Narodne oslobodilačke armije Kine u trenutku kada su senatori održavali konferenciju za novinare u Tajpeju.

- Ova operacija je odgovor na nedavno često objavljivanje pogrešnih signala od strane Sjedinjenih Država o pitanju Tajvana - navedeno je u saopštenju Pekinga bez pominjanja posete delegacije SAD, prenosi Rojters.

Kinesko ministarstvo odbrane je u odvojenom saopštenju navelo da je poseta SAD bila „namerno provokativna“ i da je "dovela do dalje eskalacije tenzija u Tajvanskom moreuzu".

Foto: Tanjug/AP

 

 

Tajvan je čest izvor napetosti između Pekinga i Vašingtona, a pominjanje Tajvana kao "države", su neprihvatljivi za Peking, koji odbacuje svaku sugestiju o suverenosti ostrva koje smatra jednom od svojih provincija.

SAD nemaju formalne diplomatske odnose sa Tajvanom, ali su njegov najvažniji međunarodni sponzor i dobavljač oružja, navodi britanska agencija.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".