Противници Марин ле Пен, десничарске кандидаткиње за председницу, покушавају да формирају јединствен фронт како би је спречили да победи у другом кругу председничких избора, који се одржавају 24. априла, пише Ројтерс.

Хиљаде људи окупиле су се у центру Париза, узвикујући пароле против крајње деснице и упозоравајући на друштвене преокрете и урушавање демократије уколико Марин Ле Пен победи.

На једном транспаренту је писало: "Против крајње деснице. За правду и једнакост. Против Ле Пенове у Јелисејској палати".

- Ако крајња десница дође на власт, догодиће се велики колапс демократских, антирасистичких и прогресивних политичких опција -  рекао је извештачу Ројтерса Доминик Сопо, председник организације СОС Расизам, који је заједно са десетинама чланова група за људска права, синдиката и удружења позвао на протесте.

Фото: Профимедиа

 

Соко поручује да би "људи требало да схвате, упркос бесу који осећају према Емануелу Макрону и његовој политици да се не може поставити знак једнакости између кандидата либералне опције и кандидата крајње деснице".

Полиција је упозорила на могуће инциденте у тридесетак француских градова.

Истовремено, Флоријан Филипо, бивши саветник Марин ле Пен, најавио је да ће окупити своје следбенике на протесту који је назвао "Анти-Макронове демонстрације".

Битка за гласове између политичких ривала 
Емануел Макрон, који ће током дана одржати митинг у Марсеју и покушати да убеди присталице левице да гласају за њега 24. априла, у незнатном је вођству над Ле Пеновом, показују најновија истраживања јавног мњења.

Пре одржавања првог круга избора 10. априла, према оцени Ројтерса, Ле Пенова је успешно искористила бес грађана огорчених због великог пораста трошкова живота и перцепције да је Макрон одвојен од свакодневних потешкоћа обичних људи који му нису на листи приоритета.

Ле Пенова је у првом кругу успела да освоји 23,1 одсто гласова, знатно више него у првом кругу претходних избора.

Емануел Макрон, проевропски центриста, релативно лако је победио Ле Пенову 2017. године на председничким изборима, али ове године, током првог круга гласања започета је нова битка за гласове између истих политичких ривала, у којој се Макрон суочио са знатно тежим изазовом, наводи британска агенција.

(РТС)