Макоронова противница у другом кругу осудила је оптужбе на њен рачун да је превише блиска са Московом, инсистирајуц́и да је увек бранила интересе Француске.

Међутим, кандидаткиња крајње деснице је у прошлости отворено изражавала своје дивљење руском лидеру и доследно је бранила спољну политику Москве, пише Јуроњуз на енглеском.

2017: Подржавам Путинову политику

Фото: АП/Микхаил Климентyев

 

 

У марту 2017. руски председник Русије се састао са кандидаткињом за председника Француске у Москви.

Састанак Владимира Путина и Марин Ле Пен у Кремљу поново је подстакао страхове од руске подршке екстремно десничарским групама у Европи.

Тадашња кандидаткиња Националног фронта вец́ је тражила финансирање партије од руске банке (зајам се још отплац́ује) и поновила је своју намеру да брзо укине санкције ЕУ уведене Русији након анексије Крима.

У интервјуу за ББЦ, Ле Пенова навела као своју инспирацију новоизабраног председника САД, као и руског лидера.

-Политика за коју се залажем је она коју залаже господин Трамп и за коју се залаже Путин, рекла је она.

Ле Пенова је такође за тензије са Западом окривила САД и НАТО, које је оптужила за наоружавање земаља на граници са Русијом.

-Украјина је део руске сфере утицаја, то је чињеница, рекла је она.

-Ако покушавате да кажете да Русија представља војну опасност за европске земље, мислим да грешите у анализи. Француска би требало да напусти савезничку команду НАТО-а, НАТО је створен управо да се бори против СССР-а. Данас СССР-а нема, рекла је она.

Фото: Профимедиа

 

 

Русија, наставила је Ле Пен, није ''заслужила да се према њој поступа с предрасудама“, јер ''није водила ниједну кампању против европских земаља, нити против САД''.

Русија иде углавном у добром правцу, одговорила је Ле Пенова у интервјуу 2017. на питање да ли је Путин учинио више штете него користи, наводец́и његову интервенцију у Сирији .

Оно што примец́ујем је да влада Владимира Путина мора бар довољно да задовољи Русе да би била редовно поново бирана на изборима у земљи, рекла је она.

Није било анексије Крима

 

Месец дана раније, Марин Ле Пен је такође упитана о свом односу према Путину.

- Руска нација је велика нација, направили су свој избор, свиђало се то нама или не. Да ли мислим да Русија представља опасност по Француску? Наравно да не. Да ли Русија треба да буде савезник Француској? Одговор је да. Иста ствар важи и за САД, рекла је она.

Ле Пенова се касине сукобила са новинарком око анексије Крима.

- Није било анексије Крима, Крим је увек био руски, дао га је СССР, становништво се више осећа као да припада Русима и они су убедљивом већином гласали да желе да се припоје Русији, рекла је она.

Русија нема жељу да нападне Украјину

У фебруару ове године Марин Ле Пен је поново дала интервју за ББЦ, баш у време када се све више говорило о могућем нападу Русије на Украјину. У то време, Руси су гомилали своје трупе у близини границе са Украјином.

Фото: Микхаил Климентyев, Спутник, Кремлин Поол Пхото виа АП/Танјуг АП

 

 

Иако су многе њене западне колеге упозоравале на могући сукоб, Ле Пенова је поновила исто што и пет година раније.

- Данас САД гурају Украјину да се придружи НАТО како би распоредили своје снаге у близини границе са Русијом, тако да им Руси узвраћају стављајући војнике, рекла је она.

Шта је Ле Пенова рекла откако је почео рат у Украјини?

Овог месеца је модификовала неке од својих опаски о Владимиру Путину, одричуц́и се било какве војне ''антанте'' са Москвом.

Кандидаткиња крајње деснице и даље се противи енергетском ембаргу Москви, због вероватног утицаја на потрошачку моц́ Француза.

Говорец́и на француском радију Европа 1 неколико дана пре првог круга избора, она је критиковала санкције ЕУ које укључују забрану увоза руског угља као осмишљене да ''заштите интересе финансијских тржишта и правих ратних профитера''.

Током овогодишње кампање, иако је критиковала инвазију на Украјину, она је такође рекла да би Путин поново могао да постане савезник Француске ако се рат заврши, наводи се у извештају ЦЕР-а.

-Ако би Ле Пенова била изабрана, постоји ризик да би она ставила вето на санкције или их само слабо применила, а односи Француске са вец́ином њених савезника и партнера били би уздрмани, додаје се.

Курир.рс