Реч је о једном од најзначајнијих дана током Велике или Страсне недеље, када је установљена света тајна причешћа.

На Велики четвртак нема весеља, али има окупљања верника. Код неких православних народа и у неким крајиевима Србије у четвртак, а не на Велики петак, боје се ускршња јаја, а у Русији се меси ускршњи слатки колач.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

Један од могућих избора за данашњи дан је здрав посни оброк - пита кромпируша на води.

Кромпируша на води - рецепт

Састојци:

3 кромпира

2 црна лука

300 г брашна

1/2 кесице прашак за пециво

1 мала кашика биљног зачина

со, бибер

2 - 2,5 дл млаке воде

Припрема:

1. Да би направили коре, помешајте брашно са пола кесице прашка за пециво, пола мале кашике соли и додајте воду. Све добро помешајте и и умесите тесто.

Фото: Јутјуб принтскрин/Kuhinja za 10

 

 

2. Док тесто одмара прекривено крпом на собној температури, припремите фил. Исецкајте ситно црни лук и изрендајте кромпир, па у пригодној посуди смесу помешајте са биљним зачином и бибером, а можете да досолите по потреби.

3. Тесто ставите на побрашњену радну површину и развуците га, да буде танко. Још га мало истањите оклагијом, исеците пажљиво на шире траке на које ћете ставити фил и потом их завити. Додатно их обликујте рукама.

4. Завијено тесто оставите да одстоји десетак минута, па га ставите преко папира за печење у тепсију. Дотле ће се рерна угрејати на 220 степени. Питу пеците око 15 до 20 минута, све док не порумени.

5. Када питу извадите из рерне, још је мало попрскајте водом и пустите да одстоји.

По народном веровању, на Велики четвртак не треба узимати у руке нож и виљушку – питу једите из руке.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".