У пролеће све цвета, па су маце уобичајена појава што многима смета. Оне представљају омотач који штити плод тополе и липе, а да ли могу да изазову алергију - кијање и кашљање, и колико су заправо опасне открио је проф. др Војислав Ђурић.

- Људи прво виде у ваздуху маце, то су плодове тополе или липе. Ми смо заправо алергични на полен и друге честице које се голим оком не виде, већ само сумњамо да је реч о алергији узевши у обзир о ком добу године је реч. Међутим, потребно је да урадимо тестове који ће то потврдити. То су такозване кожне пробе или мерење специфичног имуноглобалина Е на одређене алергије. То је једини начин да се потврди присуство алергије - каже доктор. 

Непрестано се говори и порасту алергија код људи, постајемо све осетљивији на разне изазиваче из природе. Како ћемо да се заштитмо од њих и да ли постоји начин? 

- То је запажено не само код нас, већ свуда у свету уназад деценијама, па и стотину година. Генерације су све више и више алергичне из неког мање познатог разлога. Оне имају неки свој ток, где наког неког времена саме пролазе. Обично сачекамо, можда пацијенту буде боље за две, три године, али ситуација може и да се погорша. Тада почињемо са терапијом. То је компликована болест и одговор имуног система је непредвидив и може се десити да током времена будете све више или све мање осетљиви и симптоми постају све гори - каже професор Ђурић и додаје да нема потребе да бринемо због маца јер оне, ипак, не изазивају алергију.

(Србија Данас)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".