Како се наводи у анализи ЕУ, прошлог месеца је откривено да су ове три земље избегле ембарго правдајући се тиме да су уговори о извозу оружја у Русију потписани пре 2014. године, када је Русија, после референдума, припојила Крим.

Уговори потписани раније

Како преноси британски Телеграф, део овог оружја које је Русија увезла из земаља чланица ЕУ користи се у инвазији на Украјину која је покренута 24. фебруара. У Бриселу процењују да је најмање десет земаља чланица уније у Русију извезло оружја и војне опреме у вредности од 350 милиона милиона евра.

У питању су пројектили, ракете, бомбе и разне врсте оружја. Од ове суме, чак 78 одсто наоружања и опреме у Русију су извезле немачке и француске компаније. Европска унија је после руске анексије Крима забранила Русији "директну или индиректну продају, извоз, испоруку или транспорт оружја и војне опреме укључујући муницију, наоружање, војна возила, опрему за паравојне формације као и резервне делове". Овај ембарго је ступио на снагу 1. августа 2014, а компаније су се правдале да су уговори потписани раније и да морају бити испоштовани како не би плаћале пенале. Од почетка руске инвазије на Украјину, ЕУ је Русији увела пет кругова санкција, али и даље скоро милијарду евра руске фирме добијају свакога дана на име извоза енергената у Унију.

Питање оружје једно је од најважнијих што се тиче званичног Кијева, јер украјински председник Володимир Зеленски већ недељама апелује на САД и чланице НАТО да Украјини пошаљу савремено наоружање како би се супротставили Русији. Немачки канцелар Олаф Шолц жестоко је критикован јер је одбио да Украјини достави тешко наоружање у виду тенкова и хаубица.

Фото: Инстаграм/Министарство одбране Украјине

 

 

Став Немачке

Шолц је изјавио да би допремање овог наоружања Украјини могло да изазове нуклеарни рат и уместо тога је најавио да ће влада у Берлину обезбедити Украјини милијарду евра помоћи да купи себи оружје.

- Не постоји правилник који јасно одређује када ће Немачка постати један од учесника рата у Украјини - рекао је Шолц образлажући одлуку да се не шаље немачко оружје Украјини.

Фото: Профимедиа

 

 

На другој страни, САД један су од највернијих украјинских савезника. Америка је Кијеву од почетка сукоба испоручила оружје у вредности од 2,6 милијарди долара.

Рекордна потрошња у 2021. години: На оружје дали 2,1 билион $

Шведски институт за међународна мировна истраживања (СИПРИ) објавио је да су земље широм света у 2021. години на оружје потрошиле више од два билиона долара, што је први пут откад се води евиденција.

- Потрошња на оружје порасла је прошле године за 0,7 одсто на 2.112 милијарди долара - наводи се у извештају. Највише су на оружје прошле године трошили САД, Кина, Индија, Британија и Русија.

- Војна потрошња достигла је рекордан ниво упркос економским последицама пандемије коронавируса - рекао је Дијего Лопес да Силва, виши истраживач Програма војне потрошње и производње оружја.

Примера ради, руска потрошња порасла је прошле године 2,9 одсто, на 65,9 милијарди долара, што је удео од 4,1 одсто БДП. Веће издвајање за оружје омогућиле су више извозне цене енергената, што се временски поклопило с припремама за инвазију на Украјину.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".