Пуцњи тог 28. јуна из пиштоља марке "браунинг", модел ФН 1910, серијски број 19074, најавили су почетак Великог рата у којем је убијено око 16 милиона људи, а Србија је, процењује се, остала без трећине станивништва или око 60 одсто мушке популације!

Пуцњи из тог пиштоља срушили су три империје. И чак 90 година потом није се знало где се налази, да ли је сачуван или уништен... Ово није прича о Гаврилу Принципу и члановима "Младе Босне". О њима се много тога зна...

Суђење атентарорима је трајало 12 дана у октобру 1914, а језуитском свештенику Антону Пунтигаму у Бечу је предат "браунинг", модел ФН 1910, серијски број 19074, круница са каиша надвојвоткиње Софије, која је такође убујена у атентату, пресвлаку јастука на коме је надвојвода одмарао главу након рањавања, те бомбе и пиштољи Принципових саучесника. Пунтигам је, како је писао телеграф.рс, планирао да отвори музеј, али због рата ту своју жељу никада није остварио.

Фото: AP Photo

 

Када је свештеник умро 1926. године, предмети су, пише портал, понуђени породици надвојводе, али су они одбили да их приме. Потом су пали у заборав. А онда су тек 2004. године пронађени на прашњавом тавану језуитског манастира у јужној аустријској покрајини Штајерској.

Фото: Википедија

 

- Нисмо више могли да будемо одговорни за оружје које је убило престолонаследника, због чега смо одлучили да га предамо војном музеју - рекао је тада отац Томас Нојлингер, руководилац архиве аустријских језуита.

Фото: Aрхива Новости

 

У питању је полуаутоматски пиштољ са дејством на принципу кратког трзаја затварача са сакривеним ударацем и повратном опругом смештеном око цеви, чувеног америчког конструктора Џона Браунинга који је производила фирма "Фабриqуе Натионале де Херстал" из Белгије". Представљен 1910. године, унео је значајну иновацију - повратну опругу смештену око цеви. Ова конструкција је постала стандардна код многих будућих модела међу којима су "Wалтхер ППК" и руски "Макаров ПМ".

Фото: Боро Субасић

 

Овај пиштољ је због своје компактности и напредне конструкције, а посебно због изузетне безбедности, био природан избор за полицијске и жандармеријске снаге широм Европе. За само неколико година од почетка производње, па до избијања Првог светског рата, већ је био у наоружању полиција Белгије, Холандије и Данске, а након завршетка рата, његова примена се проширила и на многе друге земље. Био је у производњи све до 1983. године.

Курир.рс

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".