Pucnji tog 28. juna iz pištolja marke "brauning", model FN 1910, serijski broj 19074, najavili su početak Velikog rata u kojem je ubijeno oko 16 miliona ljudi, a Srbija je, procenjuje se, ostala bez trećine stanivništva ili oko 60 odsto muške populacije!

Pucnji iz tog pištolja srušili su tri imperije. I čak 90 godina potom nije se znalo gde se nalazi, da li je sačuvan ili uništen... Ovo nije priča o Gavrilu Principu i članovima "Mlade Bosne". O njima se mnogo toga zna...

Suđenje atentarorima je trajalo 12 dana u oktobru 1914, a jezuitskom svešteniku Antonu Puntigamu u Beču je predat "brauning", model FN 1910, serijski broj 19074, krunica sa kaiša nadvojvotkinje Sofije, koja je takođe ubujena u atentatu, presvlaku jastuka na kome je nadvojvoda odmarao glavu nakon ranjavanja, te bombe i pištolji Principovih saučesnika. Puntigam je, kako je pisao telegraf.rs, planirao da otvori muzej, ali zbog rata tu svoju želju nikada nije ostvario.

Foto: AP Photo

 

Kada je sveštenik umro 1926. godine, predmeti su, piše portal, ponuđeni porodici nadvojvode, ali su oni odbili da ih prime. Potom su pali u zaborav. A onda su tek 2004. godine pronađeni na prašnjavom tavanu jezuitskog manastira u južnoj austrijskoj pokrajini Štajerskoj.

Foto: Vikipedija

 

- Nismo više mogli da budemo odgovorni za oružje koje je ubilo prestolonaslednika, zbog čega smo odlučili da ga predamo vojnom muzeju - rekao je tada otac Tomas Nojlinger, rukovodilac arhive austrijskih jezuita.

Foto: Arhiva Novosti

 

U pitanju je poluautomatski pištolj sa dejstvom na principu kratkog trzaja zatvarača sa sakrivenim udaracem i povratnom oprugom smeštenom oko cevi, čuvenog američkog konstruktora DŽona Brauninga koji je proizvodila firma "Fabrique Nationale de Herstal" iz Belgije". Predstavljen 1910. godine, uneo je značajnu inovaciju - povratnu oprugu smeštenu oko cevi. Ova konstrukcija je postala standardna kod mnogih budućih modela među kojima su "Walther PPK" i ruski "Makarov PM".

Foto: Boro Subasić

 

Ovaj pištolj je zbog svoje kompaktnosti i napredne konstrukcije, a posebno zbog izuzetne bezbednosti, bio prirodan izbor za policijske i žandarmerijske snage širom Evrope. Za samo nekoliko godina od početka proizvodnje, pa do izbijanja Prvog svetskog rata, već je bio u naoružanju policija Belgije, Holandije i Danske, a nakon završetka rata, njegova primena se proširila i na mnoge druge zemlje. Bio je u proizvodnji sve do 1983. godine.

Kurir.rs

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".