Кандидат СПД за канцелара Олаф Шолц, дан после избора за нови састав Бундестага започео је изјавом да би баш „ове три странке требало да воде следећу владу", као и да би главну улогу у томе требало да имају Социјалдемократе, преноси Дојче Веле.

Фото: Танјуг/АП

 

Када је реч о амбицијама кандидата ЦДУ Армина Лашета да формира владу упркос поразу, Шолц је оценио да ЦДУ и ЦСУ не само што су изгубиле велики број гласова, већ су добиле и "поруку грађана да више не треба да владају и да треба да постану опозиција" што би, каже, требало да уваже и да послушају захтеве бирача.

Фото: Танјуг/АП

 

Шолц је истакао да би сада требало да се усвоје политички принципи које ће Немачка следити у наредних 20 година, а то су, како је рекао, више поштовања у друштву, индустријска модернизација државе и заустављање климатских промена које је изазвао човек.

Генерални секретар СПД Ларс Клингбајл најавио је да ће странка сада без одуговлачења позвати друге странке на коалиционе преговоре, с циљем да се нова влада формира пре Божића, а да се за Нову годину нацији обрати Олаф Шолц као нови немачки канцелар.

Представници ФДП и Зелених су најавили да ће одржати заједнички састанак са циљем да се најпре утврди шта их тачно повезује, где су разлике и како би могла да изгледа будућа сарадња.

То неће бити сасвим лак посао, јер између ове две странке постоје фундаменталне разлике када је реч о климатским променама и финансијској политици због чега је портпарол посланичког клуба Либерала (ФДП) у Бундестагу Константин Киле назвао планирани састанак „сусретом различитих светова".