Kandidat SPD za kancelara Olaf Šolc, dan posle izbora za novi sastav Bundestaga započeo je izjavom da bi baš „ove tri stranke trebalo da vode sledeću vladu", kao i da bi glavnu ulogu u tome trebalo da imaju Socijaldemokrate, prenosi Dojče Vele.

Foto: Tanjug/AP

 

Kada je reč o ambicijama kandidata CDU Armina Lašeta da formira vladu uprkos porazu, Šolc je ocenio da CDU i CSU ne samo što su izgubile veliki broj glasova, već su dobile i "poruku građana da više ne treba da vladaju i da treba da postanu opozicija" što bi, kaže, trebalo da uvaže i da poslušaju zahteve birača.

Foto: Tanjug/AP

 

Šolc je istakao da bi sada trebalo da se usvoje politički principi koje će Nemačka slediti u narednih 20 godina, a to su, kako je rekao, više poštovanja u društvu, industrijska modernizacija države i zaustavljanje klimatskih promena koje je izazvao čovek.

Generalni sekretar SPD Lars Klingbajl najavio je da će stranka sada bez odugovlačenja pozvati druge stranke na koalicione pregovore, s ciljem da se nova vlada formira pre Božića, a da se za Novu godinu naciji obrati Olaf Šolc kao novi nemački kancelar.

Predstavnici FDP i Zelenih su najavili da će održati zajednički sastanak sa ciljem da se najpre utvrdi šta ih tačno povezuje, gde su razlike i kako bi mogla da izgleda buduća saradnja.

To neće biti sasvim lak posao, jer između ove dve stranke postoje fundamentalne razlike kada je reč o klimatskim promenama i finansijskoj politici zbog čega je portparol poslaničkog kluba Liberala (FDP) u Bundestagu Konstantin Kile nazvao planirani sastanak „susretom različitih svetova".