Сада се под називом "кафа" на нашем тржишту нуде производи различитог квалитета, а многи садрже бројне додатке, али се то не наводи прецизно у саставу, тако да потрошачи заправо не знају шта пију. Нови прописи ће то променити. Уколико производ од кафе садржи сурогат, онда то мора да буде јасно означено, на видном пољу амбалаже која је то замена и колико је његово процентуално учешће. Ако је садржај пржене млевене кафе већи од 50 одсто биће истакнуто "производ на бази кафе", а уколико је мањи, онда ће писати "производ на бази...", па име сировине која је заступљена у проценту већем од половине. Чисти сурогати ће носити назив "замена за кафу". Што се тиче квалитета, пржена кафа не сме да садржи скроб.
- Замена за кафу је производ добијен пржењем плодова и делова јестивих биљака богатих скробом, шећерима и инулином - објашњавају у Привредној комори Србије. - Правилник дефинише сировине за производњу овог сурогата, а то су житарице, проклијале житарице, као што су јечам, раж, пшеница, цикорија, сланутак или грашак, жир и соја.
Све ће морати да буде наведено и потрошач ће моћи јасно да види садржај производа. У ПКС истичу да нови пропис даје сигурност купцима да тачно знају какав напитак конзумирају. Намера је да се спречи било каква непоштена пракса која би доводила купце у заблуду по питању својстава и састава сирове кафе, производа од кафе, замена за кафу, као и сродних производа.
- Нови начин декларасиња је значајан и за произвођаче - наводе у ПКС, додајући да ће свакако више ићи на руку онима који користе чисту кафу, јер ће сада имати могућност да истакну виши квалитет и разлику коју њихови производи имају у односу на оне који садрже различите сурогате.
Прочитајте још
Новина је и да ће произвођачи моћи да увозе квалитетнију сировину, јер је сада дозвољена и куповина "ломљеног зрна".
- На пример "гриндерс" је ломљено зрно, које је одличног квалитета, а није смело да се увози јер је "лом зрна" рачунат као дефект - објашњавају у ПКС. - Овим правилником дефинисана је и нова категорија производа, а то је напитак од хладно екстраховане кафе, који се добија искључиво хладном екстракцијом из кафе, при чему се као средство за овај процес користи само вода, а искључује се додавање киселине или базе.
Правилник ступа на снагу последњег мајског дана, али то не значи да у трговинама од тада више неће бити мешавине млевене кафе под називом "кафа", јер је предвиђено да све што се затекне у промету до тог дана може да се продаје до истека рока трајања.
ПОПИЈЕМО СКОРО 4,4 КИЛОГРАМА
У Србији има више од 450 прерађивача кафе, у које спадају и велике компаније и мале пржионице. Просечна потрошња овог производа по глави становника на годишњем нивоу у нашој земљи је око 4,4 килограма. Највише кафе конзумирају Норвежани, 10 килограма по становнику. Србија годишње у просеку увезе око 31.200 тона кафе, што вредносно износи око 67,3 милиона. Лане смо на светском тржишту купили 32.262 тоне кафе, у вредности од 70,8 милиона. Од вредности увоза, око 76 одсто односи се на сирову кафу.
САД ПОСКУПЉЕЊЕ ЗБОГ ДОЛАРА?
Кафа би у наредном периоду могла опет да поскупи, јер је америчка валута, за коју се купује сирово зрно на светском тржишту, знатно ојачала.
- Услед промене курса долара можемо очекивати да би цена у малопродаји могла ићи горе без обзира на то што на берзи стагнира већ одређени период - наводе у Привредној комори Србије. - Кафа је поскупела у кумулативу, лане од октобра до децембра, око 27 одсто, а пре тога је у јануару цена порасла око 11 процената.
(Новости)
БОНУС ВИДЕО
ПОРУКА КРАТКА - ДИРЕКТНО У ГЛАВУ Констрактин концерт у школи, већи лом него на Евросонгу
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".
Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".