У Саборној цркви у Београду у одржана је света архијерејска литургија коју су служили патријарх српски Порфирије и архиепископ македонско-охридски Стефан са владикама обе цркве.


Након литургије обратио се патријарх Порфирије који је архиепископу Стефану уручио томос о признању аутокефалности Македонске православне цркве.

Фото: Д. Миловановић

 

- Данас по благодети божјој имамо прилику да овенчамо то што већ постоји међу нама а то је јединство. То јединство је у једном периоду било нарушено али је заспостављено у духу Цркве, а то је да македонска црква, охридска архиепископија има не само услове него потребу да се организује у контекст аутокефалне цркве, да се испостави да је то најбољи могући начин и метод живота наших православних браће и сестара у Северној Македонији. Зато оно што смо већ реализовали кроз служење литургије у Скопљу данас осећамо да јавно и пред свима документом који се зове томос то и обзнанимо - рекао је патријарх.

 

Подсетимо, на заседању Светог архијеррејског сабора у мају ове године једногласно је донета одлука да се призна аутокефалност Македонске православне цркве.

За ту одлуку гласало је свих 42 епископа Српске православне цркве.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Предаја томоса - признање аутокефалности Македонске православне цркве

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".