Тајван, који Пекинг сматра својом територијом, жалио се више од годину дана због честих мисија кинеских ратних авиона у ваздушној зони овог острва, најчешће на југозападном делу, у близини острва Пратас. наводи Ројтерс.

Тајвански ловци сусрели су се са 38 кинеских авиона у два таласа у петак, саопштило је тајванско министарство одбране, које је навело да је Тајпеј додао ловце да упозоре кинеске авионе, док су противваздушни ракетни системи одмах укључени како би пратили ситуацију, пренео је Ројтерс.

"Кина је безобзирно учествовала у војној агресији, наносећи штету регионалном миру", изјавио је данас премијер Тајвана Су Ценг-Чанг.

У првом таласу налетело је 18 авиона типа Ј-16 и четири Су-30, плус два бомбардера Х-6 способна да носе нуклеарно оружје, као и један авион за циљање подморница, док је у другом таласу било 10 авиона Ј-6, два Х-6 и осматрачки авион, прецизирало је министарство.

Кина засад ништа није коментарисала, а током претходних летова говорила је да ишла да заштити суверенитет територије, али и због "дослуха" измеду Тајвана и САД.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".