Од почетка рата у Украјину је са Западног Балкана, према подацима руског Министарства одбране, стигло највише плаћеника из Хрватске - 204 којих су, наводно, 74 погинула, 79 их је још на ратишту, а 51 је напустио Украјину.

Принтскрин

 


Из Босне и Херцеговине у Украјину је отишло 167 плаћеника од којих је 51 погинуо, са Косова и Метохије је отишло 156, а погинуо 61 плаћеник, из Албаније је отишло 150 плаћеника а живот су изгубила 42 борца. Из Црне Горе су у Украјину стигла два плаћеника од којих је један погинуо.

Принтскрин

 


Према тим подацима, како наводи скопски портал Плусинфо, у Украјини је регистровано 79 плаћеника из Северне Македоније од којих је 21 погинуо.

Принтскрин

 


У Украјину је до сада стигло скоро 7.000 страних плаћеника од којих је око 2.000 погинуло, наводи руско министарство.

О овим наводима огласило се и Хрватско Министарство спољних и европских послова. Према њиховим речима, подаци о плаћеницима из Хрватске делују нереално.

- Одлазак наших држављана у рат у Украјину је њихова лична ствар и ми о томе немамо никакве информације нити о томе водимо евиденцију. Но, чини нам се невероватним да би толики број наших држављана погинуо а да ми то не знамо. Односно, да нико од нас није затражио конзуларну помоћ па ни за издавање спроводнице. Могу рећи да ни наша амбасадорка у Украјини, госпођа Аница Ђамић нема информације да је у Украјини погинуо и један хрватски држављанин - рекао је министар спољних послова Гордан Грлић Радман.

Из Министарства спољних послова огласили су се са додатним информацијама везаним за ову ситуацију.

- МВЕП није упознат с наведеним информацијама. У прилог томе говори чињеница да Амбасада РХ у Украјини од почетка руске агресије на Украјину није издало ниједну спроводницу. Стога, апелујемо на суздржавање од ширења неповерених информација осетљиве нарави, навели су у МВЕП-у.

Осим министра спољних, и министар унутрашњих послова Давор Божиновић кратко је рекао да нема информације о погибији Хрвата у рату у Украјини.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Северодоњецк град који више не постоји

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".