Рекао је и да он неће тек тако нестати, као и да је Хрватска била на правој страни историје.

- Тај корен је дубок јер то је саставни део хрватског пута, једна од оних жила која чини наш корен - рекао је Милановић поводом Дана антифашистичке борбе, 22. јуна, који се обележава на дан када је пре 81 године у шуми Брезовца основан први партизански одред и прва антифашистичка јединица у овом делу Европе.

Он је истакао да је први хрватски партизански одред и покрет који је из њега израстао "позиционирао хрватски народ на мирнију и сигурнију страну историје".

- Без тих људи и без оних који су их организовали, хрватско име и хрватска репутација били би окаљани како нису били окаљани никада у историји - нагласио је Милановић у говору који је пренела је његова прес служба.

Фото: Јутјуб принтскрин/Jutarnji list

 

Он је казао да је НДХ била злочиначки пројект, а да чињеница да је већ после три месеца формиран први хрватски партизански одред, састављен већином од Хрвата, говори да Хрвати ту државу нису прихватили.

- Једна потпуно сулуда, ничим објашњива политика претила је да баци невероватну срамоту, криж на хрватски народ - додао је хрватски председник.

Он је рекао да из чињеница да су они који су основали први партизански одред већином били Хрвати, али, пре свега, комунисти, припадници тајне организације којом је било управљано првенствено из Москве, и чији циљ је био совјетска Хрватска. Међутим, нагласио је да су то чињенице које нису лоше, никога не боле и никога не треба да сметају, али које су истина.

- Као што је истина да је савез по оружју Срба и Хрвата, тих неколико година Другог светског рата једна од највеличанственијих ствари која се догодила - оценио је Милановић.

Он је истакао да су после рата почињени и злочини над губитничком војском који није хтела да се преда, да се о томе ћутало, али да оне који нису о томе говорили не треба осуђивати, јер је било такво време.

Комунисти су, указао је, после рата водили рачуна и о националним интересима, међу осталим о томе да се територији Хрватске, посебно делови Далмације и Истре, припоје хрватској држави. Милановић је истакао да је Хрватска на правој страни историје, на победничкој страни.

ФОТО: Архива/Депоситпхотос

 

- Наши преци борили су се на страни добра и о томе морамо говорити цело време. Чињеница је да смо овде, на догађају, који је и даље хрватски државни празник, који се организује под покровитељством хватске владе, говори да за антифашизам у Хрватској опасности нема. Али да би он живео као сећање, треба радити с млађима - указао је хрватски председник.

Изасланик председника владе, министар правосуђа Иван Маленица рекао је да је антифашизам део идентитета и историје хрватског народа и да је уткан у хрватску државност.

Он је оценио да је прихватање сопствене прошлости, и добрих и лоших страна, знак зрелости државе и друштва. На свечаности су били и бивши председници Хрватске Стјепан Месић и Иво Јосиповић, председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске Фрањо Хабулин, као и градоначелници Сиска и Загреба, Кристина Икић Баничек и Томислав Томашевић.

Премијер Андреј Пленковић, који се налази у Бриселу, честитао је у поруци на Твитеру Дан антифашистичке борбе.

Он је одао признање хрватским антифашистима који су се, како је написао, храбро супротставили нацизму и фашизму и Хрватској обезбедили место међу победницима Другог светског рата.

(Агенције)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".