Краљица или дама је најмоћнија фигура у шаху. Када је шах служио као ратна игра за планирање битака, краљица је представљала краљеве најспособније снаге и његову личну гарду, а не његову супругу. Један смо од ретких народа, поред Француза и Руса, који је своју историју обележио и убиством сопствене краљице.

Најконтроверзнија српска краљица, Драга Обреновић, рођена Луњевица, а у народу најпознатија као Драга Машин, једна је од најомраженијих личности у српској историји, али је питање да ли ту "титулу" заиста и заслужује.

Фото: З. Кнежевић

 

Драга Машин имала је и своје добре стане. Кроз историју се наводило да су ови учинци најомрженије краљице променили слику коју је остварила у тадашњој јавности.

Краљица је била велики хуманиста и покровитељ културе, просвете, научника и уметника. Стипендирала је књижевнике и много је улагала у образовање.

Она је такође увела и многе новине у дворском животу, а једна од њих чувене велике шетње у двору.

Мало је познато да је Драга Машин довела Бранислава Нушића на чело Народног позоришта, али и да је финансирала лист Јове Јовановића Змаја, чувени "Невен".

Фото: Биографија.орг

 

 

Виминацијум је један од најзначајнијих археолошких налазишта, а озлоглашена краљица је финансирала његово истраживање.

Волела је моду па је тако инспирисана хаљинама средњовековних српских владарки и сама дизајнирала одећу.

На самом крају морамо подсетити да је краљица уз свог краља остала до самог краја. 

У ноћи  између 28. и 29.маја 1903.године, група завереника под руководством, капетана Драгутина Димитријевића Аписа, вођом тајне организације "Црна рука"  упала је у двор и убила краља Александра и краљицу Драгу. Овим чином прекинута је владавина династије Обреновић, која је Србијом владала од половине 19.века, а на престо доведена династија Карађорђевић.

Фото: Архива Новости

 

 

БОНУС ВИДЕО:

НА ДАНАШЊИ ДАН ПРЕ 140 ГОДИНА: Србија постаје краљевина, прогласио је Милан Обреновић

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".