Више светских медија пренело је нетачну информацију да је Русија била присиљена из пензије извући генерала како би га послала у рат у Украјини, пише Фактограф.

Британски таблоид Дејли стар објавио да је 67-годишњи руски генерал, познат само као Павел, извучен из пензије и послат у рат у Украјину. Међутим, два холандска контролора чињеница утврдила су да је у питању дезинформација.

Тврдњу таблоида Дејли стар разоткрили су као нетачну проверивачи чињеница Ријен Емери и Лоте Ламбрехт, који су о томе објавили текстове у својим медијима (Кнацк, ВРТ). Емери је представио ток њиховог истраживања на Твитеру.

Пре свега, утврдили су да је фотографија наводног "гојазног генерала" коју је објавио Дејли стар, а пренели и светски медији, снимљена у општини Јелански на северу Волгоградске области.

Ово сазнање их је довело до оригиналне фотографије, објављене у локалним медијима Еланске вести, у оквиру извештаја са свечаности обележавања Дана граничне полиције.

На руској друштвеној мрежи Одноклассники холандски контролори пронашли су групу која окупља ветеране пограничних реона, а у тој групи нашли су и мистериозног „генерала Павела“. Његово право име је Иван Иванович Турчин, има 58, а не 67 година, пензионисан је 2011. године и није био генерал, иако је служио у руској војсци.

Испоставило се да је прилично активан на друштвеној мрежи Одноклассники, где објављује садржаје попут рецепата, песама и инспиративних цитата. Међутим, ништа у садржају који објављује не указује на то да је он на ратишту у Украјини.

Из свега наведеног јасно је да је тврдња британског таблоида, коју су пренели и светски медији, измишљена. Човек на фотографији није руски генерал, не зове се Павел, нема 67 година и нема доказа да је извучен из пензије да би био послат у рат у Украјину.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".