Хрватски шеф дипломатије Гордан Грлић Радман рекао је на конференцији за новинаре поводом забране председнику Србије Александру Вучићу да посети Јасеновац да Хрватска није добила званичу најаву посете, већ незванично, пише 24сата.хр.

- Изостанак званичне процедуре која најављује долазак високог званичника је неприхватљив. Ми смо вест добили незваничним путем те смо упутили ноту - започео је Грлић Радман конференцију за новинаре.

- Министарство спољних и европских послова подсећа да морате да наведете време и природу посета. Република Хрватска није службено информисана и то је неприхватљиво. Доживљавамо то недобронамерним. Схватили смо да тај долазак није искрен и није одавање пијетета жртвама него да је резултат задовољења унутарполитичких потреба, а пре формирања српске Владе. Хрватска влада се залаже за нормализацију односа, што смо увек истицали. Нико више као ова Влада и Андреј Пленковић није показао укључивост и толеранцију. Пружили смо руку у искреном дијалогу, али Србија се још увек није суочила с прошлошћу премда је прошло 30 година од рата - додао је и наставио:

- Не могу се границе прелазити само тако ако се ради о високим званичницима. Сматрамо то провокацијом Србије из чињенице да су овде жртве средство, а не циљ. Циљ је представити српској јавности напоре председника Вучића, добити додатне бодове - рекао је Радман и додао:

- Изјаве Вулина су скандалозне. Ово само показује нервозу која влада међу српским политичарима, пише 24.хр.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".