Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je na konferenciji za novinare povodom zabrane predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac da Hrvatska nije dobila zvaniču najavu posete, već nezvanično, piše 24sata.hr.

- Izostanak zvanične procedure koja najavljuje dolazak visokog zvaničnika je neprihvatljiv. Mi smo vest dobili nezvaničnim putem te smo uputili notu - započeo je Grlić Radman konferenciju za novinare.

- Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova podseća da morate da navedete vreme i prirodu poseta. Republika Hrvatska nije službeno informisana i to je neprihvatljivo. Doživljavamo to nedobronamernim. Shvatili smo da taj dolazak nije iskren i nije odavanje pijeteta žrtvama nego da je rezultat zadovoljenja unutarpolitičkih potreba, a pre formiranja srpske Vlade. Hrvatska vlada se zalaže za normalizaciju odnosa, što smo uvek isticali. Niko više kao ova Vlada i Andrej Plenković nije pokazao uključivost i toleranciju. Pružili smo ruku u iskrenom dijalogu, ali Srbija se još uvek nije suočila s prošlošću premda je prošlo 30 godina od rata - dodao je i nastavio:

- Ne mogu se granice prelaziti samo tako ako se radi o visokim zvaničnicima. Smatramo to provokacijom Srbije iz činjenice da su ovde žrtve sredstvo, a ne cilj. Cilj je predstaviti srpskoj javnosti napore predsednika Vučića, dobiti dodatne bodove - rekao je Radman i dodao:

- Izjave Vulina su skandalozne. Ovo samo pokazuje nervozu koja vlada među srpskim političarima, piše 24.hr.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".