Реч је о првом телефонском разговору двојице лидера након канадске одлуке да допусти повратак у Европу турбине за руски гасовод Северни ток 1, коју је украјински председник оштро критиковао.


Зеленски је у ноћном видео обраћању рекао да је у недељу разговарао са Трудоом и захвалио му се на великој одбрамбеној подршци, преноси Ројтерс.

- Међутим, посебно сам нагласио да Украјинци никада неће прихватити одлуку Канаде у вези са турбином Северног тока - нагласио је украјински председник.

Фото: Профимедиа

 

Трудо је у среду саопштио да је донета „веома тешка одлука“ да се одобри изузеће од санкција уведених Русији, у вези враћања из Канаде поправљене турбине потребне за гасовод Северни ток 1.

Зеленски је, понављајући раније коментаре других украјинских званичника, изјавио "да Русија уцењује гасом".

Он је истакао да међународни став о санкцијама према Русији мора да се темељи на "начелима" и на појачаном, а не смањеном, притиску на Москву.

- Ако сада постоји један прекршај, само је питање времена када ће бити других - рекао је украјински председник, наводи Ројтерс.

 


Сименсова турбина за гасовод Северни ток 1 отпремљена је авионом за Немачку из погона за одржавање у Канади, а очекује се да ће у Русију стићи 24. јула, известио је данас лист Комерсант позивајући се на добро обавештене изворе.

 

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".