О безбедности бродова са украјинским житом током пловидбе у Црном мору бринуће, поред Русије и Турске, још једна страна, која ће бити накнадно утврђена, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров током састанка са амбасадорима земаља Арапске лиге.


- Успели смо да постигнемо договор у Истанбулу. Украјина деминира луке и допушта пловидбу теретних бродова, док ће Русија, Турска и још једна страна, која ће бити накнадно утврђена, пратити те бродове до Босфора - рекао је Лавров, преноси ТАСС.

 

 


Према његовим речима, меморандум Русије и УН који је потписан истовремено када и споразуми у Истанбулу "обавезује генералног секретара Уједињених нација да покрене процес и убеди западне земље да укину сва ограничења наметнута на извоз руског жита".

Шеф руске дипломатије је подсетио да храна није била директно уврштена у антируске санкције, међутим руским бродовима који транспортују храну забрањено је пристајање у стране луке, а страни бродови не могу да пристану у руске луке да би преузели житарице.

Фото: Танјуг/АП

 

Лавров је подсетио да се санкције односе на плаћање међународног осигурања и других услуга што је само погоршало глобалну несташицу хране и истакао да ова криза није настала због грешке Русије већ је изазвана прекидима ланаца снабдевања због пандемија корона вируса и неконтролисаним штампањем новца у САД и Европској унији.


Поред тога, додао је Лавров, криза и глобална несташица хране је погоршана сушом која четири године заредом девастира пољопривреду у Северној Африци.

 

 

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".