O bezbednosti brodova sa ukrajinskim žitom tokom plovidbe u Crnom moru brinuće, pored Rusije i Turske, još jedna strana, koja će biti naknadno utvrđena, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom sastanka sa ambasadorima zemalja Arapske lige.


- Uspeli smo da postignemo dogovor u Istanbulu. Ukrajina deminira luke i dopušta plovidbu teretnih brodova, dok će Rusija, Turska i još jedna strana, koja će biti naknadno utvrđena, pratiti te brodove do Bosfora - rekao je Lavrov, prenosi TASS.

 

 


Prema njegovim rečima, memorandum Rusije i UN koji je potpisan istovremeno kada i sporazumi u Istanbulu "obavezuje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da pokrene proces i ubedi zapadne zemlje da ukinu sva ograničenja nametnuta na izvoz ruskog žita".

Šef ruske diplomatije je podsetio da hrana nije bila direktno uvrštena u antiruske sankcije, međutim ruskim brodovima koji transportuju hranu zabranjeno je pristajanje u strane luke, a strani brodovi ne mogu da pristanu u ruske luke da bi preuzeli žitarice.

Foto: Tanjug/AP

 

Lavrov je podsetio da se sankcije odnose na plaćanje međunarodnog osiguranja i drugih usluga što je samo pogoršalo globalnu nestašicu hrane i istakao da ova kriza nije nastala zbog greške Rusije već je izazvana prekidima lanaca snabdevanja zbog pandemija korona virusa i nekontrolisanim štampanjem novca u SAD i Evropskoj uniji.


Pored toga, dodao je Lavrov, kriza i globalna nestašica hrane je pogoršana sušom koja četiri godine zaredom devastira poljoprivredu u Severnoj Africi.

 

 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".