Evropski policijski organ Evropol ima indicije o organizovanom švercu oružja iz Ukrajine, a prijavljeno je više slučajeva, prenosi danas Dojče vele.

- Države članice EU i operativni partneri prijavili su slučajeve kriminalnih mreža koje deluju u regionu, uključujući krijumčarenje značajnih količina vatrenog oružja i municije, kao i vojno oružje - kaže se u pismu Evropola Savetu Evropske unije, u kojem se sagledava uticaj rata u Ukrajini i terorističkoj opasnosti za EU.

Foto: Profimedia

 

 

Evropske vlasti pretpostavljaju da se duž ukrajinske granice sa EU nalaze skladišta oružja kako bi se organizovao šverc. Kriminalci koji deluju iz Ukrajine tako mogu da se vrate preko zvaničnih graničnih prelaza kako bi doneli oružje na evropsku stranu.

Drugi problem, prema Evropolu, jeste to što su zemlje koje su primile veliki broj izbeglica izrazile zabrinutost da neke ukrajinske izbeglice nose vatreno oružje za samoodbranu, navodi DW.

Pre prelaska u EU ostavili su oružje i municiju u pograničnom području. Prema navodima nadležnih, takva skladišta municije su već otkrivena. Postoji rizik da bi i ovo oružje moglo dospeti u ruke kriminalnih grupa.

Foto: Profimedia

 

 

U dokumentu se navodi i da se neke ukrajinske izbeglice sumnjiče da su sakriveno oružje prenosile preko granice kako bi ga prodale u EU.

Sumnja se da su izbeglice oružje htele da zamene za robu i usluge. U nekim slučajevima, prema policiji, vožnje taksijem su navodno već plaćene vatrenim oružjem.

Prema rečima portparola Jana Op Gena Orta, na Darknetu su se pojavile ponude za prodaju protivoklopnih projektila američke proizvodnje DŽavelin.

Navodi se, međutim, da ove ponude treba pažljivo proveriti i potvrditi da li su to stvarne ponude.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".