Bezbedan koridor za prolaz brodova sa ukrajinskim žitom preko Crnog mora počeće da radi narednih nedelja, garancije su dobijene, izjavio je za Sputnjik izvor upoznat sa pregovorima koji se vode u Turkoj o izvozu žita iz Ukrajine.

Prema informacijama izvora, prolaz brodova sa žitom preko Crnog mora pratiće posmatračka grupa pod okriljem Ujedinjenih nacija u Istanbulu, ona je spremna za rad.

Kako je istaknuto, Turska je takođe dobila garancije od strana koje učestvuju u pregovorima da se dogovor o izvozu žita neće koristiti u vojne svrhe. 

Foto: Printskrin/Gugl maps/Darko Dozet

 

Kako izvor navodi, bilo je poteškoća u postizanju dogovora. 

- Naravno da je bilo poteškoća. I to do poslednjeg momenta. Pregovori su pomogli da se pronađe konsenzus i dodirne tačke - rekao je izvor. 

On je naglasio da je bilo i spekulacija povodom pregovora.

- Bilo je veoma mnogo lažnih informacija. Moram da istaknem da su sve strane, a posebno Rusija pokazale veoma konstruktivan pristup - ocenio je izvor.

Sagovornik Sputnjika je zaključio da bi kršenje dogovora o žitu dovelo do katastrofe i da strane pregovaračkog procesa to shvataju. 

Ujedinjene nacije su više puta saopštavale o prehrambenoj krizi zbog deficita žita, a Zapad je optuživao Rusiju da sprečava izvoz ukrajinskog žita na svetska tržišta. Moskva je kategorički demantovala takve optužbe.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija ne sprečava izvoz žita i da ako Kijev deminira luke, brodovi sa žitom mogu da isplove bez ikakvih problema. 

Foto: Tanjug/AP

 

Ranije je administracija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana saopštila Sputnjiku da će dokument koji se tiče regulisanja problema žita u Ukrajini biti potpisan u Istanbulu u petak, a ceremoniji će prisustvovati turski lider i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

(Sputnjik)
 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".