Мачке су предатори који су људи постепено припитомљавали, али колико год биле блиске с љдуима, мачке су сачувале своје природне нагоне и инстикте. Њихове очи су прелепе зелене и јединствене, а у мраку сијају. Звог тога привлаче велику пажњу, али око њих су током историје постојале разне контраверзе.

Једно народно веровање каже да не смете мачку да гледате право у очи, јер она тако исисава енергију. Мачке су у неким културама сматране за проводнике између света мртвих и живих, па због тога је постојало сујеверје да не смете да их гледате право у очи. Такође, мачке су сматране за животиње које помажу чаробњацима и вештицама, па су им се приписивале чудесне способности.

Фото: Предраг Митић

 

 

Наравно да ова народна веровања и сујеверја нису тачна, али савет да мачку не смете гледати у очи не смете игнорисати - тврди наука.

Дуги равни поглед право у очи мачке доживљавају као агесију, позив на лов и код њих се у таквој ситуацији јавља потреба да нападну, ма колико биле питоме. Мачке које живе на улици, решавајући сукобе, стално користе контакт очима да застраше противника.

Вид мачака је потпуно другачији од људског. Мачке виде целу слику одједном, без фокусирања на нешто посебно. Са друге стране, фокус на одређену ствар узимају само током лова. Дакле, ако усмерите поглед директно на мачкине очи, она може подлећи природним инстинктима и напасти. 

Дивите се лепоти њихових очију из далека, а када су близу, пружајте им неизмерну љубав.

(НајЖена)

БОНУС ВИДЕО:

СЛАДОЛЕД КОЈИ СЕ НЕ ТОПИ: Нови изум кинеских посластичара

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".