Захваљујући полицијском службенику Дејану Богосављевићу, лекарки нишког Завода за ургентну медицину Катарини Стошић и медицинској сестри Александри Николић, такође запосленој у овој здравственој установи, јучерашња драма у Ставросу која је умало коштала живота једног старијег Грка, добила је срећан епилог.

Ово троје људи које се одмарало на Егејском мору, прискочило је у помоћ човеку који се утапао, Богосављевић га је извукао из воде, док су Катарина и Александра одмах употребиле своје медицинско знање и искуство из области ургентне медицине, и Грка одржале у животу до доласка тамошње Хитне помоћи, преносе Новости.

Александра Николић каже да је са својом кумом Катарином отпутовала на море како би се одморила од напорног и одговорног посла, не слутећи да ће стицајем околности, и у Грчкој спасити један живот.

- Биле смо на плажи када сам схватила да се у води дешава нешто неуобичајено, угледала сам како један човек извлачи другог из воде. Одмах ми је било јасно да ће му бити потребна помоћ јер је утопљеник био модар. Позвала сам куму Катарину, притрчале смо човеку који је био старости између 65 до 70 година у видно лошем стању. Окренули смо га на бок, урађена је компресија желуца како би избацио воду, затим сам отрчала сам до апартмана да донесем кумину торбу за хитне случајеве а спасилац је донео боцу са кисеоником коју смо му прикључиле. Сатурација му се попела на 97, измериле смо му шећер, резултат је био 11.3 што је било добро. 

- Хтеле смо да му поставимо и венски пут, али нам је спасилац скренуо пажњу да не смемо да обављамо медицинску делатност у страној земљи па смо одлучиле да сачекамо њихову Хитну помоћ којој је било потребно 45 минута, с обзиром на то да су стизали из Солуна. Све време смо били крај пацијента, поред нас је била једна дивна жена, власница кафића која нам је преводила са грчког на енглески како бисмо комуницирали са њим. Он је избацивао сукрвицу и пену из плућа, али му је било све боље – описује јучерашње догађаје  Александра и додаје да су се у акцију спашавања укључиле и њихове колегинице из Сомбора које су се такође одмарале у Ставросу.

Због чега је Грку позлило, нису сазнали, али не искључује се  могућност да га је у води задесио озбиљан здравствени проблем.

- Када се расвестио казао је да је пре купања био узнемирен те да је попио таблету за смирење након чега се више ничега није сећао. Могуће је да је у води доживео инфаркт или да му је позлило јер је јуче било претопло. У сваком случају, оно што нам је било најважније као и увек у оваквим ситуацијама, је да је интервенција била успешна. Ми смо на овакве догађаје навикле, то нам је професија док је полицајац, за кога сам сазнала да је веома важан службеник МУП –а, био веома узбуђен али и поносан на оно што смо заједнички учинили – закључила је ова Нишлијка.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".