Портпарол грчке владе Јанис Оиконому изјавио је данас на конференцији за медије да се „влада у принципу не слаже са предлогом Европске комисије да се потрошња природног гаса смањи за 15 посто“.


- Ми смо изнели наше предлоге и настављамо да тврдимо да је то правац који може да донесе решења - рекао је Оиконому, преноси лист Екатимерини не објашњавајући о каквим је предлозима реч.

Грчки лист наводи да је сличну изјаву дао и министар енергетике Костас Скрекас за радио Скај.

- Грчка се, као и неколико европских земаља, противи предлогу Комисије о обавезном смањењу потрошње природног гаса за 15 одсто, у случају да се потпуно прекину испоруке из Русије - нагласио је Скеркас.

Фото: Профимедиа

 

Он је објаснио да се 70 одсто природног гаса који увози Грчка користи за производњу електричне енергије, и да би смањење потрошње за 15 посто представљало проблем за домаћинства и предузећа.

Штавише, додао је, такво смањење неће помоћи да се ојачају северне земље, попут Немачке и Аустрије, које имају највећи проблем с гасом.

Према речима Скрекаса, Грчка је већ изразила неслагање са предлогом ЕК, и такође предузела све неопходне радње да обезбеди адекватно снабдевање.

Он је додао да ће се о том питању разговарати и да ће одлука о томе бити донета 26. јула на Савету министара ЕУ.

Фото: принтскрин/Јутјуб/Potrošački savetnik

 


Предлог Европске комисије није наишао на подршку ни у другим чланицама ЕУ, напомиње Екатимери, преносећи изјаве шпанских и португалских званичника.

- Португалија ће се успротивити овој непропорционалној мери - рекао је Жоау Галаба, заменик португалског министра енергетике и животне средине у интервјуу за лист Публико, објављеном данас.

Предлог Комисије „није прилагођен земљама које нису међусобно повезане“ гасном мрежом, као што је случај с Португалијом, навео је он.

Лисабон је тако стао на страну Шпаније,која се јуче такође успротивла предлогу Комисије, напомиње грчки лист, цитирајући изјаву шпанске министарке за енергетику Терезе Рибере да Мадрид "не подржава овај предлог“, да ће се "супротставити наметању обавеза".

Ројтерс је раније данас пренео да су и Пољска и Мађарска изразиле неслагање с поменутом планом Европске комисије.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".