Portparol grčke vlade Janis Oikonomu izjavio je danas na konferenciji za medije da se „vlada u principu ne slaže sa predlogom Evropske komisije da se potrošnja prirodnog gasa smanji za 15 posto“.


- Mi smo izneli naše predloge i nastavljamo da tvrdimo da je to pravac koji može da donese rešenja - rekao je Oikonomu, prenosi list Ekatimerini ne objašnjavajući o kakvim je predlozima reč.

Grčki list navodi da je sličnu izjavu dao i ministar energetike Kostas Skrekas za radio Skaj.

- Grčka se, kao i nekoliko evropskih zemalja, protivi predlogu Komisije o obaveznom smanjenju potrošnje prirodnog gasa za 15 odsto, u slučaju da se potpuno prekinu isporuke iz Rusije - naglasio je Skerkas.

Foto: Profimedia

 

On je objasnio da se 70 odsto prirodnog gasa koji uvozi Grčka koristi za proizvodnju električne energije, i da bi smanjenje potrošnje za 15 posto predstavljalo problem za domaćinstva i preduzeća.

Štaviše, dodao je, takvo smanjenje neće pomoći da se ojačaju severne zemlje, poput Nemačke i Austrije, koje imaju najveći problem s gasom.

Prema rečima Skrekasa, Grčka je već izrazila neslaganje sa predlogom EK, i takođe preduzela sve neophodne radnje da obezbedi adekvatno snabdevanje.

On je dodao da će se o tom pitanju razgovarati i da će odluka o tome biti doneta 26. jula na Savetu ministara EU.

Foto: printskrin/Jutjub/Potrošački savetnik

 


Predlog Evropske komisije nije naišao na podršku ni u drugim članicama EU, napominje Ekatimeri, prenoseći izjave španskih i portugalskih zvaničnika.

- Portugalija će se usprotiviti ovoj neproporcionalnoj meri - rekao je Žoau Galaba, zamenik portugalskog ministra energetike i životne sredine u intervjuu za list Publiko, objavljenom danas.

Predlog Komisije „nije prilagođen zemljama koje nisu međusobno povezane“ gasnom mrežom, kao što je slučaj s Portugalijom, naveo je on.

Lisabon je tako stao na stranu Španije,koja se juče takođe usprotivla predlogu Komisije, napominje grčki list, citirajući izjavu španske ministarke za energetiku Tereze Ribere da Madrid "ne podržava ovaj predlog“, da će se "suprotstaviti nametanju obaveza".

Rojters je ranije danas preneo da su i Poljska i Mađarska izrazile neslaganje s pomenutom planom Evropske komisije.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".